Uobičajeno je da zimi ima više oboljelih od upale pluća, razloga za paniku nema

KARLOVAC – Možemo biti mirni, razloga za paniku nema, kaže voditeljica odjela pulmologije Opće bolnice Karlovac Tatjana Tokić Vuksan Ćusa komentirajući povećan broj oboljelih od upale pluća. Inače je u zimskom razdoblju povećan broj oboljelih, možda se ove godine to malo produžilo, kaže Tokić Vuksan Ćusa.

Općenito su infekcije dišnog sustava u zimskom periodu češće, neke trebaju liječnički tretman, druge ne. Ove godine u Karlovcu nije primjećen značajniji broj smrti ili oboljelih od upale pluća u bolničkim uvjetima, no vidi se da je povećan broj onih koji traže konzultacije obiteljskih liječnika, kaže Tokić Vuksan Ćusa.

Inače je upala pluća jedna od čestih bolesti, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj godišnje oboli 90 tisuća ljudi, a nije rijetkost ni da umiru od upale pluća pa je to šesti razlog smrti u Hrvatskoj i svijetu. Teže komplikacije i tijek bolesti imaju osobe starije životne dobi, pogotovo ako imaju neku kroničnu bolest ili su pušači.

Virusne infekcije gornjeg dišneg sustava grla i nosa mogu dovesti do upale pluća, uz simptome: hunjavica, kihanje, suzenje očiju, curenje nosa, promuklost, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, ako se oni ne povuku za tri do pet dana vrijeme je da posjetite liječnika.

Prevencije nema, jer je dišni sustav neprestano u doticaju sa mogućim inficiranim aerosolom i do upale pluća dođe kad se obrambene sposobnosti sruše. Ono što mi možemo je forsirati zdrav stil života, pravilnu prehranu, unos svježeg voća i povrća, nepreskakanje obroka, dugo boravimo u zatvorenim prostorima – nakon toga trebalo bi se baviti tjelovježbom, potrebno je dovoljno spavati, ali bitno je i redovito pranje ruku. Za starije od 65 bitno je cijepljenje protiv gripe i protiv pneumokoka, koji je najčešći uzrok upale pluća u toj populaciji.

Upala pluća kod mlađih zdravih osoba uz antibiotsku terapiju uglanom prolazi bez ikakvih komolikacija s potpunim ozdravljenjem, u vremenu od tjedan do deset dana, no oporavak je individualan, kaže Tokić Vuksan Ćusa, no upozorava i kako 1.500 ljudi godišnje u Hrvatskoj umire od upale pluća, stoga je ovu bolest potrebno ozbiljno shvatiti kad se dijagnosticira.