Projekt “Solarno stablo” nastavlja se javnim raspravama

KARLOVAC – Projekt “Solarno stablo” nastavljen je javnom raspravom o energetskoj učinkovitosti i mogućnostima korištenja obnovljivih izvora energije na području grada i županije. Podsjetimo, Karlovac je prvi grad u Europi koji će uskoro dobiti solarno stablo, odnosno javni punjač mobitela, tableta i prijenosnih računala.

Nositelj projekta Solarno stablo je Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena”, a 352 tisuće kuna vrijednu investiciju sufinanciraju Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost sa 40 posto i Grad Karlovac sa 30 posto. Solarno stablo trebalo bi biti postavljeno u svibnju ili lipnju na Vunskom polju. Prva javna rasprava donijela je prezentaciju uređenja Vunskog polja, ali i razgovor o energetskoj učinkovitosti u Hrvatskoj i Karlovcu.

Karlovac je od pristupanja Sporazumu gradonačelnika puno napravio, od 2012. godine u projekte energetske učinkovitosti uloženo je više od 25 milijuna kuna, to je velik iskorak, a treba istaknuti da osim Gradske uprave veliku ulogu igraju i udruge civilnog društva. Osim udruge Turbina promjena, valja istaknuti brojne projekte koje provode Eko Pan i Zvono uz Kupu, dodaje Žarko Latković te ističe i dobru međusobnu suradnju.

Partneri u projektu Solarno stablo uz Grad Karlovac, su Općina Plaški, Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske i Dom za djecu “Vladimir Nazor”. U sklopu projekta u planu su i edukativne radionice na području Karlovca i Plaškog, nagradni kviz te interaktivne radionice za djecu i mlade iz Doma “Vladimir Nazor”.