Ovogodišnja Noć muzeja u Karlovcu na čak pet lokacija

KARLOVAC – Ovog petka već desetu godinu za redom u Hrvatskoj se odvija Noć muzeja. Od 2007. godine u ovu manifestaciju uključuje se i naš grad, a ponuda koju te noći Karlovčani mogu vidjeti sve je veća – od dvije lokacije prvih godina, do ovogodišnjih čak pet mjesta na kojima možete vidjeti razne povijesne eksponate. Uoči ovogodišnje Noći muzeja u vjeronaučnoj dvorani Franjevačkog samostana održan je okrugli stol na temu Svi karlovački muzeji.

– Ideja o organizaciji ovog skupa rodila se kada smo prilikom obilježavanja 110 godina Gradskog muzeja za glasnik pisali o karlovačkim muzejima izvan institucija Gradskog muzeja i tada smo vidjeli da u brojnim organizacijama postoje muzejske inicijative u različitoj fazi realizacije. Stoga smo htjeli iskoristiti ovu Noć muzeja i pokazati koje sve muzejske inicijative u Karlovcu postoje, ispričala nam je ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Tako se već prošle godine u Noć muzeja uključio i Muzej karlovačkog vatrogastva koji za trajanja manifestacije bio prepun posjetitelja. Muzej će i ove godine u organizaciji DVD-a Karlovac, a uz pomoć Vatrogasne zajednice grada i županije svoja vrata otvoriti od 18 pa do jednog sata iza ponoći.

– Ove godine uz stalni postav muzeja imamo i iznenađenje za naše posjetitelje. Naime Puhački okrestar DVD-a Ogulin tijekom večeri izvodit će svoj repertoar u nekoliko navrata, a ispred muzeja ćemo postaviti šator u kojem će se najmlađi moći slikati u vatrogasnoj uniformi, a bit će i zakuste za one koji dođu, otkrio nam je predsjednik DVD-a Karlovac Roland Puljak.

Prvi puta u karlovačku muzejsku priču ovog petka uključuju se Franjevački muzej te Vodocrpilište Borlin koje je lani proslavilo 100 godina postojanja. Uz njih su tu i dvije standardne lokacije: Gradski muzej na Strossmayerovom trgu i Galerija Vjekoslav Karas.