KABA

Interes za energetsku obnovu zgrada u Karlovcu višestruko veći nego lani

KARLOVAC – Nova fasada, zamjena stolarije, ugradnja individualnih mjerila potrošnje toplinske energije, kada se radi o višestambenim zgradama, predstavljaju goleme investicije. No, sve to moglo bi biti puno lakše ostvarivo onim zgradama koje projekte energetske obnove kandidiraju za bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Trenutno je, naime, otvoren javni natječaj za energetsku obnovu zgrada, kao i tri javna poziva – za energetsko certificiranje, projektnu dokumentaciju za energetsku obnovu i za mjerila topline. Kako doznajemo, u Inkasatoru su, za razliku od lani, zadovoljni interesom Karlovčana.

– Ukupno je na raspolaganju 100 milijuna kuna. Koliko će se zgrada s područka Karlovca prijaviti, u ovom trenutku još ne znamo, no ono što kao najveći upravitelj stambenim zgradama možemo reći je da je interes 10 do 15 puta veći nego što je bio 2014. godine. Sada aktivno radimo na pripremi za predaju dokumentacije, najviše će biti aplikacija za projektnu dokumentaciju za energetsku onbovu, za energetske certifikate i za ugradnju mjerila topline. O iznosima za sada još ne možemo govoriti – kaže direktor Inkasatora Nikola Rogoz.

Energetskom obnovom doma građani mogu uštedjeti od 30 do čak 60 posto na režijama, no premda su toga mnogi svjesni, nije lako donijeti odluku o povećanju pričuve, što je nužan korak da bi se ovakvi projekti realizirali. Naime, Fond ove projekte sufinancira, no ostatak novca moraju osigurati suvlasnici-stanari.

Dodatne informacije o natječajima i javnim pozivima Fonda koji će biti objavljivani tijekom ove godine, moći će se dobiti na javnoj tribini koja će u Karlovcu biti održana 24. veljače.

omicron