KABA

Još uvijek ništa od otpisa dugova Karlovčanima koji duguju gradskim tvrtkama

KARLOVAC – Iz karlovačke gradske uprave još uvijek nema konkretnog odgovora na pitanje planira li se Grad Karlovac, kao što su neki gradovi već učinili, uključiti u provođenje Vladine mjere otpisa dugova blokiranim najsiromašnijim građanima. Iz novog priopćenja koje je stiglo iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, može se iščitati da se to ipak neće dogoditi. Donosimo tekst priopćenja:

Gradska uprava ozbiljno razmatra sve aspekte Sporazuma o otpisu duga, te ćemo nastojat učiniti sve što je potrebno kako bi pomogli Karlovčankama i Karlovčanima da prebrode finacijske teškoće u kojima su se našli. Još uvijek nije poznato na što Sporazum obvezuje jedinice lokalne uprave i samouprave. Ova mjera podsjeća i na situaciju kada nismo dobili niti jasne smjernice za izradu proračuna za 2015.g.

Grad Karlovac je i do sada pomagao socijalno ugroženim građanima kroz otpis dugova. Takva mjera nije novost za Grad, jer se kontinuirano provodi, između ostalog i temeljem Uredbe Vlade RH iz srpnja 2014. godine.

Zanimljivo da na otpis duga pozivaju predstavnici SDP -a, koji su na sjednici Gradskog vijeća bili protiv odluke da se otpisuju dugovanja.

Grad je dug otpisivao fizičkim osobama i to za komunalnu naknadu, najam gradskih stanova, te naknade za priključenje za sustav vodoopskrbe.

Za to je u posljednje četiri godine fizičkim osobama otpisano ukupno gotovo 840 tisuća kuna. Osim toga, Grad Karlovac kroz svoj socijalni program godišnje izdvaja preko 7 milijuna kuna, a gradski socijalni program je znatno iznad državnog standarda.

Najugroženijim sugrađanima pomažemo raznim Programima i mjerama. Tako je Program pomoći za podmirenje troškova stanovanja temeljem Zakona o socijalnoj skrbi (što se odnosi na komunalije, grijanje, električnu energiju, najamnine stanova) tijekom 2014.g. koristilo 1150 samaca i obitelji.

Putem Programa subvencije troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći koja sadrži 20 raznih oblika pomoći (subvencije režija stanovanja, pomoći za djecu i mladež, pomoći starim bolesnim i nemoćnim osobama, te posebno pomoći umirovljenicima), sukladno utvrđenim kriterijima pomoć je primilo 910 korisnika.

Svake godine se pomaže roditeljima za svako novorođeno dijete, kontinuirano se provodi i Program dnevnog boravka i pomoći u kući za naše starije sugrađane, te Program liječenja branitelja od PTSP-a.

Osim toga, pokrenut je i projekt Socijalne samoposluge čiji je primarni cilj prikupljanje i podjela namirnica i higijenskih potrepština najugroženijim građanima. Što se tiče gradskih tvrtki, na razne načine pokušavaju pomoći građanima u plaćanju računa. Tako primjerice Gradska Toplana omogućuje plaćanje troškova grijanja u tzv. „dvanaestinama” jednakim mjesečnim iznosima. Inkasatorovi ovršni postupci se riješe u 30% slučajeva prije stupanja ovrhe na snagu odnosno blokade računa. Građani se obavještavaju 120 dana prije pokretanja ovršnih postupaka da podmire dugovanja po različitim modelima koji su mogući, a u skladu su sa Zakonom.
Treba naglasiti da broj ovršnih postupaka u odnosu na broj potrošača, odnosno ukupnu bazu korisnika Inkasatora iznosi 4 posto.

Grad Karlovac, dakle, kontinuirano provodi socijalni program i on nije predizborni „spin” u funkciji politikantstva i predizbornog dodvoravanja.

Grad također kontinuirano financijski i svakom drugom podrškom, u okviru svojih ovlasti, pomaže razvoj poduzetništva i time donosi povećanju zaposlenosti i smanjenju broja socijalnih slučajeva.

Zanimljiva je konstatacija da Grad „namjerno sabotira poteze hrvatske Vlade”. Treba postaviti pitanje sabotira li možda Vlada RH Karlovčane odlukom da se u državni proračun vrati 20-ak milijuna kuna koje je gradonačelnik Jelić namjeravao utrošiti u obranu grada od poplava. Na naše zamolbe da udovolje namjeri Grada da se pomogne građanima koji trpe velike štete od poplava još uvijek, niti nakon 3 mjeseca, nismo dobili odgovor. Sabotira li Vlada RH i većina u Hrvatskom saboru županije, gradove i općine odlukama koje su za posljedicu imale povećanje komunalne naknade i prireza? Zbog odgovornog raspolaganja javnim novcem potrebno je pogledati strukturu blokiranih, jer ima onih koji su blokirani zbog neplaćanja teleoperaterima, zbog dugovanja po kreditima za vozila, plovila i slično, a ne zato što im je ugrožena egzistencija. Grad će i dalje činiti sve kako bi olakšao život građanima i građankama grada Karlovca, naročito onima koji su u potrebi.”