KABA

TTK uspješan primjer suočavanja s izazovom gospodarske krize

KARLOVAC – Tvornicu turbina Karlovac danas su posjetili karlovački gradonačelnik Damir Jelić i njegova zamjenica Marina Kolaković. Nakon što su u pogonu tvornice u Vrazovoj ulici na Baniji poslušali prezentaciju o tvrtki, njenim aktivnostima i daljnjim planovima, obišli su i novi pogon tvornice u poslovnoj zoni Logorište, koji je lani počeo s radom.

Kada je 1991. godine zajedno s još dvojicom kolega osnovao Tvornicu turbina Karlovac, kao tvrtku kćer tadašnje Jugoturbine, vizija poslovanja koju je imao vlasnik i direktor tvrtke Ivica Mikšić bila je sasvim drugačija. Iskustvo koje je stekao u Jugoturbini želio je pretočiti u vlastitu tvrtku, pri čemu je bio siguran da može ostvariti dobre rezultate u utakmici s malim uspješnim zapadnim tvrtkama koje su se takmičile za poslove u hrvatskoj brodogradnji. No, desetak godina kasnije brodogradnja, koja je za TTK svojevremeno činila 80 posto proizvodnog programa, doživljava slom. To su za TTK bila kritična vremena, trebalo je donositi teške odluke i odlučiti kojim putem krenuti dalje. Da je to učinjeno uspješno, svjedoči i novi proizvodni pogon u poslovnoj zoni Logorište kojega je danas posjetila delegacija karlovačke gradske uprave, kao i činjenica da TTK danas zapošljava 134 radnika, od čega ih samo lani zaposleno 18-ero, te da s kontinuitetom osvaruje dobit.

Preorjentacija proizvodnje na parne turbine, 2013. godine donosi prvi veliki ugovor za novu energanu u Glini. Radi se o kongeneracijskom postrojenju na biomasu, za koju je kompletnu strojarnicu projektirala, proizvela i montirala upravo TTK. U TTK se nadaju da će im posao na ovoj energani, koja bi uskoro trebala biti puštena u pogon, otvoriti vrata i za nove slične poslove, i to na izozemnom tržištu, budući da je tvornica izvozno orjenirana.

Kao probleme s kojima se susreće u poslovanju direktor TTK Ivan Mikšić spomenuo je izlaz iz poslovne zone Logorište na D1, naglasivši da bi im mnogo značio rotor na ovoj lokaciji. Budući da je ovaj problem pod ingerencijom Hrvatskih cesta, iz gradske uprave su obećali učiniti svoj dio – a to je riješiti imovinsko-pravne odnose koji prethode izdavanju građevinske dozvole. Još jedan veliki problem s kojim se TTK lani suočio su poplave zbog kojih nisu mogli do pogona, a ovdje su pak na potezu Hrvatske vode.