renata_hlaj

KARLOVAC – U Hrvatskoj se pojavila epidemija ospica, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Epidemija je za sada manjih razmjera, službeno prijavljenih slučajeva za sada je jedanaest, međutim u Zavodu procjenuju da je stvarni broj oboljenih ipak nekoliko puta veći. U Karlovcu za sada nema oboljelih, doznajemo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Budući da se radi o bolesti koja je u Hrvatskoj bila praktički iskorjenjena, njeni simptomi mnogima su nepoznati, barem kada se radi o populaciji rođenoj nakon 1968. godine.

– Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom i simptomima respiratornih bolesti, a zatim dolazi do pojave osipa, najčešće iza ušiju, na čelu, licu, vratu i prsima. Osip izbija 48 sati i traje 4 do 5 dana, nakon čega se koža peruta – objašnjava dr. Renata Hlaj, Služba za epidemiologiju ZJZ Karlovačke županije.

U sprečavanju širenja infekcije važno je pravovremeno otkrivanje oboljelih, njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima. U cijelom tom procesu ključna je prijava oboljelih od strane liječnika koji sumnja na ospice nadležnom epidemiologu kako bi se epidemiološki posao mogao u potpunosti obaviti.

Obzirom da zahvaljujući visokim cijepnim obuhvatima u Hrvatskoj većina liječnika već godinama nije vidjela bolesnika s ospicama, iz Zavoda podsjećaju na potrebu da liječnici u primarnoj i bolničkoj zdravstvenoj zaštiti uzmu u obzir i mogućnost ospica kad pred sobom imaju pacijenta s temperaturom i osipom.

Za stanovništvo je od ključne važnosti održati visoku procijepljenost protiv ove bolesti, jer time najuspješnije sprečavamo pojavu bolesti, poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Inače, ospice su bolest koja uglavnom prolazi bez posljedica. Najgora komplikacija je encefalitis koji se pojavljuje kod otprilike 1 na 2000 – 3000 slučajeva, a radi se o ozbiljnoj komplikaciji s mogućim smrtnim ishodom.