Elektra i sindikat zgroženi napadom na radnike

KARLOVAC – Slučaj fizičkog napada na dvojicu radnika karlovačke Elektre, Žarka Krajačića i Ivana Mušnjaka, koji su na Korzu jučer došli isključiti struju u jednom poslovnom prostoru zbog neplaćenog duga, izazvao je burnu reakciju Sindikata HEP-a. “Životi i zdravlje naših radnika nemaju cijenu. Milijardu i pol kuna duga neplatiša HEP-u ne vrijede nijedan ljudski život i zdravlje”, upozorio je predsjednik Hrvatskog elektroenergetskog sindikata Dubravko Čorak. I direktor Elektre Branko Mohorić zgrožen je izredom.

Iz policije doznajemo da su radnici Elektre u napadu zadobili lake tjelesne ozljede, no što je s počiniteljima, u policiji za sada ne otkrivaju, budući da je kriminalističko istraživanje, kažu, još uvijek u tijeku. U Elektri pak ističnu da ovo nije prvi takav slučaj, ali je svakako najdrastičniji do sada.

– Radi se o osobama koje su radnicima Elektre i ranije pružali otpor kada su pokušavali dođi do mjernih mjesta, što je omogućilo da im dug za struju naraste čak 10.440 kuna kaže Mohorić.

Budući da jučerašnji izgred na Korzu, iako najdrastičniji do sada, nije usamljen slučaj, u Elektri su svjesni da moraju zaštiti svoje radnike. U budućnosti, tražit će suradnju policije kod intervencija koje potencijalno mogle biti opasne za radnike.

Hrvatski elektroenergetski sindikat je pak zbog izgreda u Karlovcu javno zatražio da se postupci iskapčanja struje do daljnjega u cijeloj Hrvatskoj prekinu, uz obrazloženje da je zbog sadašnje situacije u zemlji ovo preraslo u politički problem zbog kojeg život i zdravlje radnika ne smiju dolaziti u pitanje. No iz Elektre poručuju, to neće biti moguće, jer neozbiljno je da zbog ovakvih primjera cijeli sustav bude doveden u pitanje.

Srećom, ovakvi primjeri još su uvijek iznimke, većina građana, pa i onih dužnih, uspijeva dogovoriti način da otplate svoje dugove, pa do samog čina iskapčanja struje zapravo dolazi vrlo rijetko. U Elektri su, tvrde, uvijek spremni izaći u susret, samo ako građani pokažu volju za suradnjom i dogovorom.