Noć muzeja i ove godine privukla velik broj Karlovčana

KARLOVAC – Deseta po redu noć muzeja u Hrvatskoj, osma u Karlovcu, privukla je brojne posjetitelje, većinom one kojima muzeji, galerije i slični prostori nisu uobičajena mjesta za izlazak i druženje. Na nacionalnom nivou ovogodišnja Noć muzeja bila je posvećena jednom od najvećih znanstvenika svih vremena Nikoli Tesli. Što se pak tiče programa u Karlovcu, on je i ove godine bio vrlo bogat, a lokacija za razgledavanje bilo je više nego ikada.

Ni snježna oluja koja je jučer poslijepodne zamela Karlovac nije spriječila velik broj naših sugrađana koji su odlučili posjetiti ovogodišnju Noć muzeja. Prva lokacija većini je bio Gradski muzej, gdje su uz stalni postav posjetitelji mogli razgledati zanimljivu izložbu karlovačkog kolekcionara Srđana Sabljarića na temu Prvog svjetskog rata. Očekivano, izložba vojnih odora, oružja i znakovlja te fotografija iz razdoblja između 1914. i 1918. godine, izazvala je velik interes, jer radi se o uistinu vrijednoj zbirci.

muzej3

Prvi svjetski rat bio je tema i u Galeriji Vjekoslava Karasa, gdje u povodu njegove stote godišnjice postavljena izložba “Za kralja i dom” koju su građani sinoć mogi razgledati uz stručno vodstvo.

Bez obzira na uistinu nepovoljne vremenske prilike, posjećenost je i ove godine bila i više nego dobra.

Nekima će ipak ovogodišnja Noć muzeja ostati o posebnom sjećanju, naime pamtit će ju kao svoj prvi posjet ovoj ustanovi. Među njima su i učenici četvrtog razreda Područne škole Donje Mekušje, koji su u muzej došli u pratnji svojih učiteljica.

– Prvi put smo ovdje. Malo drugačije sam zamišljala muzej, ali svejedno mi se jako svidjelo sve što sam vidjela. Očekivanja su ispunjena, bilo je jako zanimljivo i ima puno fora stvari – rekle su nam učenice Nina i Lucija, dodajući da će sigurno opet doći u muzej.

MUZEJ5

 

I oni malo stariji, kojima sinoćnji posjet muzeju nije bio prvi, s ovogodišnje Noći muzeja ponijeli su dobre dojmove.

– Svake godine dolazim, ove godine sam poveo i kćerku koja je došla po prvi puta. Program je odličan, doći ćemo opet i iduće godine, cijela ova manifestacija je za svaku pohvalu – kaže Karlovčanin Hrvoj Hlaj.

Misija s kojom je prije deset godina pokrenuta ova manifestacija, a to je da u muzeje i ostaje ustanove kulture privuče širu publiku, očito je uspjela.

– Svake godine u Noći muzeja posjeti nas oko 2 tisuće građana, a upravo zato je Noć muzeja i pokrenuta, kako bi muzej približila publici koja nije redovni gost na otvorenjima naših izložbi – pojašnjava ravnateljica Gradskog muzeja Hrvojka Božić.

Ove godine uz Gradski muzej i Galeriju Vjekoslav Karas posjetitelji su u Noći muzeja imali priliku po prvi puta razgledati Franjevački muzej, koji je također privukao mnogo publike. Novost ovogodišnje Noći muzeja bio je i postav na prvom karlovačkom vodocrpilištu na Borlinu, koji je pušten u rad prije čak stotinu godina. Inače, kompleks najstarijeg karlovačkog vodocrpilišta zbog cjelovito očuvanih izvornih karakteristika i namjene te kulturno povijesne vrijednosti koja svjedoči o razvoju grada, upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

muzej4

Uz to, Karlovčani su sinoć mogli posjetiti Muzej karlovačkog vatrogastva i razgledati izložbu povijesne vatrogasne opreme, a zanimljiv program posvećen Nikoli Tesli organiziran je i u Zavičajnom muzeju Ozalj.