Tribina “100 % za Hrvatsku” – “Ne odlazimo iz Savske, dići ćemo Hrvatsku na noge!”

KARLOVAC – Uopće nije pitanje jesmo li u Savskoj legalno ili ne, već zašto smo tamo, poručili su između ostalog Đuro Glogoški, Ante Deur i Josip Klemm sa tribine “100 % za Hrvatsku” koja je održana sinoć u Pastoralnom centru nacionalnog svetištva Sv. Josipa na Dubovcu. Poručili su kako od svojih ciljeva ne odustaju i kako će u Savskoj ostati do ispunjenja svih zahtjeva te kako su branitelji jedinstveni.

Svoju podršku skupu su uz svećenike karlovačkog dekanata došli dati gradonačelnik Damir Jelić, zamjenik župana Josip Šafar i HDZ-ova saborska zastupnica Nada Murganić. Do zadnjeg mjesta bila je ispunjena dvorana Pastoralnog centra, a okupljeni su na riječi Josipa Klemma: Nas trojica smo čitavu državu digli na noge. Od Dubrovnika do Osijeka, svi hrvatski branitelji znaju što će činiti ako policija krene na nas, ustali i zapljeskali. Ponovili su još jednom da traže odlazak resornog ministra Matića i njegovih zamjenika.

Branitelji rade na Zakonu o pravima branitelja, a institucije ignoriraju, dokaz je i predsjednik Sabora koji je rekao da su nam vrata širom otvorena, no ne dopušta da se obratimo zastupnicima, kaže Glogoški.

Prosvjednici traže da se najugroženijoj populaciji branitelja – onima koji su nezaposleni, vrate opskrbnine, odnosno da se izdvoje iz resora socijalne skrbi. Glogoški kaže kako se 4,5 tisuće branitelja koji mogu ostvariti pravo na opskrbninu ponižava jer oni da bi primali 800 kuna opskrbnine moraju založiti svoje kuće.

Ovakve tribine održane su u 18 hrvatskih gradova, gdje god smo došli dvorane su bile pune, svi su prepoznali što se događa u Hrvatskoj, pokušavaju se izjednačiti žrtva i agresor, nestaje predznak hrvatskog branitelja. Vladajući žele ispolitizirati prosvjed branitelja, kaže Glogoški.

Vi ste ona zadnja linija obrane hrvatstva, kao svjedoci onog sna kojeg svi mi živimo. Nemoguće je provesti ono što je u zamislima mnogih čudnih glava u Hrvatskoj, a to je da postoje oni koji su se borili i borci su i oni koji su se borili, a branitelji su. Ispuštati svaki predznak hrvatstva je nešto što je opasno, ali ne može staviti pod istu kapu borce i branitelje, poručio je okupljenima gradonačelnik grada Karlovca Damir Jelić.