Sabolić: Reforma pravosuđa je novi poticaj i zamah investicijama

KARLOVAC – Reforma pravosuđa koju već nekoliko godina priprema hrvatska Vlada donijet će novi poticaj i zamah investicijama i tako željnom rastu gospodarstva. Istaknula je to HNS-ova saborska zastupnica Vesna Sabolić, predstavljajući u Karlovcu reformu pravosuđa, na kojoj je i ona radila kao članica Saborskog odbora za pravosuđe. Ni građani, ni gospodarstvenici, pa ni Europska unija nisu zadovoljni našim pravosuđem. Mnogi sporovi traju na hrvatskim sudovima po nekoliko desetljeća, naglašava Sabolić.

Prvi dio reforme koji se odnosi na preustroj pravosudnih institucija je završen. Već od 1. siječnja donesen je paket mjera kojim su doneseni teritorijalni, organizacijski preustroj, preuređenje žalbenog postupka i informatizaciju u pravosuđu.

– Od 1. siječnja ukidaju se 44 općinska suda, od 1. srpnja prestaje s radom 40 prekršajnih sudova i oni svi postaju stalne službe. Hrvatska je podijeljena u 15 pravosudnih područja s 15 županijskih sudova, ali se broj općinskih sudova smanjuje sa 67 na 23, a broj prekršajnih sa 61 na 21, pojašnjava Sabolić.

Zanimljivo je da će biti promjena i za suce, kod kojih će doći do većih organizacijskih promjena.

Reformu pravosuđa Vesna Sabolić je predstavila sinoć i članovima karlovačkog HNS-a, a sve je održano u sklopu Političke akademije HNS-a i njezina Odjela za dodatno obrazovanje iz opće politike.