Rak postaje kronična bolest – važno je otkriti ga na vrijeme

KARLOVAC – Kao i u Hrvatskoj, u Karlovačkoj županiji rak je drugi uzrok smrti, na godišnjoj razini oko 500 ljudi umire od neke vrste karcinoma. Kod muškaraca vodeći je rak pluća, a zatim slijede rak prostate i debelog crijeva, u žena na prvom je mjestu rak dojke, a zatim debelog crijeva i pluća. O borbi protiv ove bolesti povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka govorili su članovi HDZ-ovog Odbora za zdravstvo.

Oko 30 posto malignih bolesti može se spriječiti ako se utječe na pet čimbenika: prekomjernu tjelesnu težinu, nedovoljan unos voća i povrća, nedostatak tjelesne aktivnosti, konzumacija alkohola i pušenje, upozorio je dr. Boško Milanković.

Karcinom maternice je u porastu, ali brzo se otkriva zato što su i simptomi takvi, krvarenje kod žena, pa ih dovodi kod ginekologa te se u ranoj fazi otkriva, kazao je dr. Željko Štajcer.

Veliki porast bilježi se i kod melanoma, čak 20-30 posto više je oboljelih na godišnjoj razini, iako se provode mjere prevencije na našem području ima 200-injak oboljelih godišnje. 50 do 60 posto melanoma povezano je s prekomjernim izlaganjem suncu, kaže dr. Hrvoje Cvitanović.

Pohvala ide ljudima koji su ozbiljno shvatili upozorenja o raku debelog crijeva te od 2007. godine i početka provođenja Nacionalnog programa dolaze na preglede i bez poziva. U dugoreškoj bolnici godišnje se napravi oko 1.700 gastroskopija i kolonoskopija, a čak jednom tjedno nađe se karcinom, upozorila je dr. Višnja Mihalić Mikuljan.

Normalnim i zdravim načinom života može se prevenirati rak, ali bitno je doći na vrijeme i nemojte se bojati pretraga, poručuju stručnjaci.

Sve koji boluju od glavobolja praćenih jutarnjim mučninama da se jave na pregled pozvao je neurolog Ervin Jančić istaknuvši da je otkrivanje tumora mozga brže nego prije, no kao i njeegovi kolege upozorio da je ključ u što ranijem otkrivanju bolesti.

Palijativna skrb je ona koja brine upravo o oboljelima od karcinoma. Ambulante za liječenje boli doprinose tome da ovi bolesnici imaju dostojan život, bez patnje, kaže pak dr. Josip Žunić.

Stručnjaci su apelirali na redovite preglede i sudjelovanje u Nacionalnim programima ranog otkrivanja raka, jer poručuju kako karcionom postaje kronična bolest i ne mora nužno dovesti do smrtnog ishoda.