KABA

Uskoro katalog projekata; Karlovačka županija ih ima, potrebno je pomoći nositeljima

KARLOVAC – Zajednička aktivnost Karlovačke županije, Gospodarske komore, Razvojne agencije i jedinica lokalne samouprave je selekcija projekata koji su važni za ukupni razvoj. Karlovačka županija ima razvrstano 580 projektnih ideja po tematskim ciljevima Europske unije, a vrijednost im je procijenjena na sedam milijardi kuna.

Ne radi se samo o gotovim projektima, neki su spremni za financiranje, neki su u realizaciji, dok ih je dio na idejnoj razini i treba ih razvijati. Potrebno je da se ti projekti na lokalnoj razini ponovo verificiraju da se vidi je li moguće povezivanje nekih od tih projekata i je li moguće dodatno im dati poticaja s lokalne ili državne razine, kaže predsjednik županijske gospodarske komore Zlatko Kuzman.

Stoga će se ovih dana krenuti u obilazak gradova i općina kako bi se vidjelo koje su to projektne ideje i projekti na kojima se radi, ali i da bi im se omogućila potrebna pomoć. Sve će biti objedinjeno u katalogu projekata, koji nije cilj sam sebi, već da se pomogne nositeljima projekata, kaže Kuzman.

Projekti poduzetnika način su da se osiguraju dodatna zapošljavanja i riješi najveći problem naše županije koji je upravo nezaposlenost.

Među ovim projektima je i određen broj onih koji predviđaju nova zapošljavanja, ali i dodatnu kvalitetu života u lokalnim zajednicama, dodaje Kuzman.

No sve jedinice lokalne samouprave nisu u istoj poziciji što se tiče ostvarivanja projekata, Karlovac kao najveći grad ima veće kapacitete od neke male općine za vođenje složenih projekata. Upravo je cilj utvrditi projekte koji bi uz malu pomoć institucija mogli biti završeni. Treba se prilagoditi činjenici da smo punopravna članica Europske unije i da su nam osim nacionalnih sredstava na raspolaganju i sredstva iz fondova koja mogu pomoći čak i u 90 postotnom iznosu, zaključuje Kuzman.