Uskoro kreće rekonstrukcija vrtića na Gazi – djeca će biti smještena u novom objektu na Švarči

KARLOVAC – Dovršetak radova na dječjem vrtiću Švarča znači i početak radova na rekonstrukciji dječjeg vrtića Gaza. Radovi bi trebali krenuti početkom ožujka, dok se završetak očekuje na jesen. Dok traju radovi djeca iz pet vrtićkih i jedne jasličke skupine vrtića Gaza bit će smješteni na Švarči.

Nakon izgradnje vrtića na Turnju i Švarči kreće se u rekonstrukciju vrtića Gaza. Ovaj vrtić odabran je kao prvi nakon iseljenja SUVAG-a čime su povećani kapaciteti. U studenom je dobivena građevinska dozvola za rekonstrukciju, koja predviđa dogradnju 400-injak kvadrata čime bi objekt ukupno imao oko 1.800 kvadrata, a umjesto postojećih šest skupina u vrtiću će ih biti osam, odnosno dvije jasličke i šest vrtićkih.

Od same zgrade ostat će samo zidovi, sve se uklanja, bit će zamjenjene sve instalacije, od vodovodnih do elektroinstalacija, ravni krov postat će kosi, izmijenit će se sustav grijanja, s lož ulja prijeći će se na plin te solarne kolektore za pripremu potrošne tople vode, kaže gradska pročelnica Martina Furdek Hajdin.

Uredit će se okoliš sa dječjim igralištem, vrtić će biti ograđen, a rade se i nova parkirališna mjesta, njih 40-ak, duž ulice Imbre Tkalca te od postojeće crpne stanice prema vrtiću. Cilj je usklađenje s pedagoškim standardom, a ujedno se radi i na energetskoj učinkovitosti.

Dok traju radovi, a predviđa se da bi oni počeli u ožujku ili najkasnije travnju, djeca iz vrtića Gaza bit će smještena na Švarči. Cilj je da što veći broj djece prijeđe na Švarču, ali roditeljima će se pokušati izaći u susret, smještajem djece u neki od gradskih vrtića, no to je teško jer su grupe prekapicitirane. Proširenje vrtića Gaza trebalo bi smanjiti liste čekanja, ali i ptužiti dodatnu kvalitetu djeci koja borave u vrtiću, zaključuje pročelnica Andreja Navijalić.

Nakon Gaze na red za rekonstrukciju trebao bi doći vrtić na Rakovcu, a zatim u Grabriku, za koji još nije odlučeno hoće li biti u potpunosti uklonjen ili rekonstruiran.