12-godišnjak pobjednik 5. Poljičke kobasijade

BARILOVIĆ – KUD Vinčica iz Belajskih Poljica po peti je put organizirala Poljičku kobasijadu. Majstori izrade kobasica okupili su se ove godine u Bariloviću, a među četrdesetak kobasica titulu najbolje, na iznenađenje okupljenih, odnijela je ona najmlađeg natjecatelja. No, iako je razlika među kobasicama postojala, na kraju su sve s užitkom pojedene.

Sad već tradicionalno petu godinu za redom stanovnici Barilovića i okolice u veljači s tavana i iz pušnica vade kobasice koje su izrađivali krajem prošle godine. Iako svi koji se godinama bave proizvodnjom suhomesnatih proizvoda misle da je njihova kobasica najbolja, ove godine je iznenađenje stiglo od najmlađeg sudionika. Najbolja kobasica na Poljičkoj kobasijadi bila je ona 12-godišnjeg Tome Marčaca. Ovo nije njegova prva nagrada. Proizvodnjom kobasica bavi se od svoje šeste godine, a prošle godine na istom natjecanju osvojio je 3. mjesto.

Poljička kobasijada prerasla je u ovih nekoliko godina u žestoko natjecanje. Sa samo 20 natjecatelja na prvoj kobasijadi, prerasla je u pravu borbu više od 70 proizvođača ovog suhomesnatog proizvoda.

Za ocjenjivanje kobasica bio je zadužen tročlani stručni žiri. Suci su imali težak zadatak, i to kušati svaku predstavljenu kobasicu i izabrati najbolje.

Nakon natjecanja sve su kobasice, na zadovoljstvo okupljenih, pojedene, no, vjerujemo da je za hladne zimske dane još dovoljno suhomesnatih proizvoda ostalo na tavanima.

kobasijada_barilovic_2