Osobe treće životne dobi lak su plijen za lopove

KARLOVAC - Najnoviji slučaj napada na osobe starije životne dobi, u kojem je žrtva brutalnog razbojništva bila starica stara 91 godinu još je jednom ukazao na ranjivost ove dobne skupine te da su upravo oni lak plijen.

Naime, Karlovčanka stara 91 godinu ovog je tjedna postala žrtvom brutalnog napada razbojnika. Iz Pu karlovačke su javili kako su u staričinu kuću provalile tri maskirane osobe oko 23 sata. U njenom domu u Gornjem Mekušju provalnici su ju vezali kako bi nesmetano mogli potražiti novac. Prema svemu sudeći bili su dobro upućeni u imovinsko stanje svoje žrtve, kad su već na takav način ciljano napali staricu i ukrali joj novac i s njime pobjegli. Na žalost to nije izdvojeni razbojnički prepad u vlastitom domu.

– Iz domene općeg kriminaliteta na pordučju Pu karlovačke u protekloj godini evidentirano je 275 kaznenih djela od čega najviše otpada na kazneno djelo teške krađe 173 kaznenih djela i 71 kazneno djelo krađe, dok je bilo pet prijevara i po jedno kazneno djelo razbojništva i razbojničke krađe, doznajemo od Andreje Lenard, glasnogovornice PU karlovačke.

Upravo su te brojke kakzenih djela na štetu starijih osoba, osobito onih starijih od 60 godina, navodi Lenard.

Pu karlovačka zajedno s Maticom umirovljenika Karlovačke županije već određeno vrijeme provodi projekt “Zlatna jesen” i u sklopu njega razne aktivnosti putem kojih starije informiraju o samozaštitnom ponašanju.

zltnajesen1

– Policijski službenici za prevenciju u sklopu projekta “Zlatna jesen” provode razne edukacije upravo osoba treće životne dobi ukazujući na razne modalitete počinjenja kaznenih djela, upućuju ih na samozaštitno ponašanje u slučaju raznih vrsta kaznenih djela kao što su krađe, teške krađe, drske krađe, prijevare i slično. Ujedno im daju informacije što učiniti nakon što im se dogodi kazneno djelo te na koji ga način prijaviti, kaže A. Lenard.

Žrtvom je umalo postala i Mirjana Škarica iz Karlovca koju je srećom nenadani dolazak sina spasio od napada prevaranata.

ms

– Primila sam poziv od ženske osobe koja je nudila prezentaciju, pitala me kada imam vremena da dođe kod mene doma kako bi mi prezentirala masažnu kadu za noge. Sve smo dogovorile. Nakon prezentacije nisam se odlučila na kupnju pa sam joj rekla da živim sama sa sinovima da sam Vukovarka te da nemam novaca. Ona je bila vrlo uporna. U jednom trenutku zazvonio joj je telefon nakon čega je muškarac došao gore te su me onda zajednički počeli ubjeđivati, postali su i agresivni. Srećom na to je naišao moj sin te je reagirao kako je reagirao nakon čega su oni napustili moj stan. Da nije bilo njega imam osjećaj da bi ja to morala plaltiti, ispričala nam je svoj događaj karlovačka Vukovarka Mirjana Škarica čija je priča srećom imala sretan kraj.

Policija i ovim putem poziva sve osobe poglavito one treće životne dobi da budu opezne da ne budu lakovjerne da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom i naravno ukoliko se tako nešto dogodi neka slučaj prijave policiji pozivom na broj 192. Naravno ukoliko je moguće iz Pu karlovačke mole da zabilježe određene stavri koje bi im onda olakšale pronalazak počinitelja.


error: Content is protected !!