Županija: Stvarni gubitak OB Karlovac iznosi čak 31 milijun kuna!

KARLOVAC – Iako je Opća bolnica Karlovac knjigovodstveno gledajući poslovala s dobitkom, to nije stvarno stanje, tvrde u Karlovačkoj županiji. Brojke bi, poručuju, bile drugačije da u prihode bolnice nisu proknjižena 34 milijuna kuna koje je država doznačila za sanaciju starih dugova. U tom slučaju, bolnica bi realno poslovala s gubitkom, kaže zamjenik župana Josip Šafar. Vodstvo županije zabrinuto je kakvu će bolnicu, nakon završetka postupka sanacije, dobiti natrag pod svoje okrilje.

– Bombastični naslovi da je karlovačka bolnica pronašla recept za sanaciju bolnice jednostavno nisu točni. Istina je da je bolnica godinu završila s 2,8 milijuna kuna dobiti, no da iz državnog proračuna za bolnicu nisu izdvojena 34 milijuna kuna za sanaciju starih dugova, gubitak bolnice za 2014. godinu iznosio bi čak 31 milijun kuna – kaže Šafar.

U Županiji su zabrinuti što će se s bolnicom dogoditi nakon završetka sanacije, za koju je predviđeno da potraje dvije do tri godine. Sredstva koja su dobivena za sanaciju bila su jednokratna, upozoravaju, više ih neće biti, a uzevši u obzir ostvarene prihode i rashode u 2014. godine realno je, kažu, očekivati da će bolnica dalje ponovo poslovati s gubitkom.

– Ne krivim vodstvo ni ikoga ponaosob, smatram da rade odgovorno, ali brinem se što će biti dalje. Naša fiskalna sposobnost ne dopušta da tolike gubitke saniramo ni kreditom, a kamoli iz vlastitih sredstava. Nije nam svejedno kakvu ćemo bolnicu primiti natrag, jer odluka da Županija to sanira može nas dovesti na koljena – dodao je Šafar.

Inače, s gubitkom su 2014. godinu završile i OB Ogulin u kojoj minus iznosi čak 14 milijuna kuna, Specijalna bolnica za produženo liječenje u Dugoj Resi s 420 tisuća kuna gubitka te SUVAG s 262 tisuće u minusu.

error: Content is protected !!