Mljekari zabrinuti, čekaju što će im donijeti ukidanje proizvodnih kvota

DUGA RESA – Hrvatski proizvođači mlijeka zabrinuti su da će najavljeno ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko u Europskoj uniji, koje na snagu stupa u travnju, dovesti do porasta uvoza i pada otkupne cijene mlijeka. To bi moglo ugroziti opstanak proizvođača, pogotovo onih manjih, koji i u sadašnjim uvjetima jedva opstaju. Kakva su očekivanja doznali smo od predsjednika Udruge proizvođača mlijeka KIM-a Zdenka Močnika, kojega smo posjetili na njegovom imanju u Dugoj Resi.

Močnik je najveći proizvođač mlijeka na dugoreškom području. Obrađuje tridesetak hektara zemljišta, a o svojih 25 muznih krava i isto toliko teladi brine potpuno sam, radeći od jutra do mraka, bez odmora. Posla je puno, dok jedan zadatak završi, već ga čeka drugi, i tako svakoga dana, sedam dana u tjednu. Proizvodnjom mlijeka bavi se već dva desetljeća. U ovom posljednjem, za razliku od mnogih svojih kolega, uspio se izboriti za opstanak na tržištu, no budućnost ga plaši, točnije plaši ga ono što bi se moglo dogoditi na proljeće, kada na snagu stupi ukidanje proizvođačkih kvota za mlijeko.

Mljekare su tržišno orijenitrane, pojašnjava Močnik, i sigurno će sirovinu kupiti tamo gdje im bude jeftinija. Iako strahuje da će zbog povećanog uvoza doći do pada otkupne cijene mlijeka, Močnik se, kaže, ne planira predati. Trenutno na svom imanju proizvodi oko 500 litara mlijeka dnevno, koje prodaje po nešto više od 3 kune po litri. Za sada, s ovom cijenom, uspijeva pokriti kredite koje je podigao upravo kako bi uložio u proizvodnju.

Karlovačka županija i jedinice lokalne samouprave trebale bi se uključiti u ovu priču i pronaći način da pomognu poljoprivrednicima u ovoj situaciji, poručuje Močnik. Trebalo bi, smatra, više poraditi na okrupnjavanju i organiziranju manjih proizvođača.

Inače, u proteklih desetak godina broj proizvođača mlijeka na ovom području znatno je smanjen, od nekadašnjih 3.000 kooperanata KIM-a danas ih je preostalo tek 300. Što će im donijeti 2015. godina, preostaje za vidjeti.