Predavanje o epilepsiji u povodu Nacionalnog dana oboljelih od ove bolesti

KARLOVAC – Karlovačka akademska zajednica HDZ-a „Ante Starčević” organizirala je predavanje pod nazivom “Sv.Valentin – zaštitnik bolesnika s epilepsijom”.

O epilepsiji, bolesti od koje u svijetu boluje 50 milijuna ljudi govorio je dr. Ervin Jančić, dok je o sv. Valentinu govorio monsinjor Antun Sente.

O ovom svecu nema puno podataka, radi se više o legendma koje su se prenosile. Radi se o kršćanskom mučeniku koji je prema jednoj predaji smaknut u vrijeme cara Klaudija odsijecanjam glave. Jednog bolesnika koji je bolovao od epilepsije Valentin je izliječio i stoga se osim kao zaštitnik zaljubljenih slavi i kao zaštitnik oboljelih od epilepsiije.

2008. godine Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od epilepsije 14. veljače.

U Hrvatskoj je oko 50 tisuća oboljelih od ove bolesti, a među novo dijagnosticiranima je čak 40% mlađih od 18 godina. Ova bolest je izrazito stigmatizirana, bolesnici su često izloženi diskriminaciji, a mnogi imaju pogrešno mišljenje da je epilepsija duševna i zarazna bolest. Stoga i ovakva predavanja doprinose promjeni stava prema oboljelima od epilepsije, kao i odnosa društva u cjelini prema ovoj bolesti.

hdz_valentinovo1