Humanitarni koncert za Dokumentacijsko-memorijalni centar

KARLOVAC – Koordinacija braniteljskih udruga Karlovačke županije organizirala je humanitarni koncert čiji je cilj bio prikupiti novac za uređenje prostorija Dokumentacijsko-memorijalnog centra grada Karlovca i Karlovačke županije. U solidno popunjenoj dvorani Doma HV Zrinski nastupili su klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, tamburaški sastav “Boemi”, klapa “Furešti” i vokalna grupa Karlovčanke.

– Prikupljeno je 5.600 kuna, ali treba reći da nam glavni motiv za ovaj koncert nije bio novac, već senzibiliziranje javnosti za planove i aktivnosti Dokumentacijsko-memorijalnog centra centra – rekao nam je organizator koncerta Petar Banić.

Naime, prihod od koncerta namijenjen je za Dokumentacijsko-memorijalni centar grada Karlovca i Karlovačke županije, točnije uređenje spomen sobe poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

– Točna lokacija na kojoj bi se ovaj prostor nalazio još nije definirana, no najvjerojatnije će to biti prostorije braniteljskih udruga u Domobranskoj 21. Inače, udruga Dokumentacijsko-memorijalni centar osnovana je prije tri godine upravo s ciljem prikupljanja dokumentacijskog materijala iz Domovinskog rata – pojasnila je predsjednica udruge Višnja Mihalić-Mikuljan.

Centralni dio spomen sobe bit će zid sjećanja, s kojega će posjetitelje promatrati lica 604 branitelja koji su izgubili živote u Domovinskom ratu. Uz fotografiju svakog branitelja stajat će njegovo ime te godina rođenja i smrti, a u sobi će također biti postavljeno projekcijsko platno na kojemu će posjetitelji, a bit će riječ uglavnom o djeci koja će dolaziti na satove tzv. domovinskog odgoja, moći pogledati film o događanjima u Domovinskom ratu, i to upravo na području Karlovačke županije.

Projekt je vrijedan 175 tisuća kuna, a očekuje se da bi trebao biti realiziran početkom sljedeće godine. Preostalo je prikupiti još 46 fotografija branitelja koje nedostaju, te definirati konačnu lokaciju spomen sobe.

koncert_hv2