Predavanje o karnevalu u SAD-u; tradicija duga nekoliko stoljeća

KARLOVAC – Vrijeme karnevala u svakoj zemlji ima svoje osobitosti, dugu tradiciju karneval ima na južnoj obali Sjedinjenih Američkih Država gdje se pod nazivom Mardi Gras održava od kraja 17. i početka 18. stoljeća. Radi se o tradiciji francuskih doseljenika koja nije prekinuta do današnjih vremena.

U organizaciji Knjižnice za mlade i Američkog veleposlanstva u Zagrebu već nekoliko godina održavaju se predavanja s raznim temama koja za cilj imaju mladim ljudima približiti izvorne govornike engleskog jezika, ali i upoznati ih s tradicijom Sjedinjenih Američkih Država. Prigodno posljednje predavanje mladima je približilo proslavu karnevala duž južne obale SAD-a.

Radi se prije svega o državama Louisiani, Mississippiju, Alabami i Floridi gdje su Francuzi kolonizirali taj dio obale. Karneval ima jako dugu tradiciju, prve američke proslave počele su krajem 17. stoljeća, oko 1703. zabilježena je u gradu Mobilu u južnoj Alabami i tada se proširila duž južne obale, ispričao je Joseph Davis. Tradiciju francuskog karnevala proširili su stanovnici regije Akadije kad su preseljeni iz Nove Škotske u Louisianu.

Mladi predavač Joseph Davis u Hrvatsku je inače stigao zahvaljujući Fullbrigth programu razmjene koji financiraju američka i hrvatska Vlada.

Zapravo radim istraživanje o pravima manjina i dijaspore, a današnje predavanje je jedno u nizu sponzoriranih od strane američkog Veleposlanstva o kulturi Sjedinjenih Država, kaže Davis.

Nemaju svi priliku upoznati izvornog govornika engleskog jezika, stoga su ova predavanja dobra prilika za mlade ljude koji žele usavršiti znanje, ali i usvojiti nove spoznaje. Kontakt među ljudima važan je i zbog boljih veza dviju država, smatra Davis i dodaje da mu se Hrvatska sviđa.

Osobno volim Hrvatsku, posjećujem zemlju već pet godina i kad mi je Fulbright program postao dostupan pomislio sam kako je to sjajna prilika da bolje upoznam kulturu i obavim svoje istraživanje, priča Davis.

Predavanju u Knjižnici za mlade bili su prisutni učenici Gimnazije Karlovac, koji zahvaljujući svojim profesorima često sudjeluju u ovakvim događanjima koja organizira Veleposlanstvo SAD-a.

predavanje_amerikanac