Grad u 3 godine uložio 6 milijuna kuna u projekte energetske učinkovitosti

KARLOVAC – Grad Karlovac je u protekle tri godine sa 6 milijuna kuna sufinancirao projekte s područja energetske učinkovitosti. Tako je 108 obiteljskih kuća ugradilo sustave obnovljivih izvora energije, a 66 ih je ugradilo novu stolariju i postavilo toplinsku fasadu. U 67 višestambenih zgrada ugrađeni su razdjelnici i kalorimetri. Za ovu godinu Grad je pripremio dva natječaja za obiteljske i stambene zgrade.

Za obiteljske kuće Grad zajedno s Fondom za energetsku učinkovitost izvaja 550 tisuća kuna, dok će sam Grad za stambene zgrade izdvojiti milijun kuna. Natječaj za obiteljske kuće otvoren je do 13. ožujka, dok se suvlasnici u stambenih zgradama na natječaj mogu javiti do 13. travnja.

Najveći problem ipak predstavljaju stambene zgrade koje su vezane uz Gradsku toplanu. Budući da je rok za ugradnju razdjelnika i kalorimetara za zgrade s više od 70 stanova 31. prosinac ove godine, a za one do 70 stanova zadnji dan 2016. godine, iz Grada pozivaju stanare da se što prije dogovore s predstavnicima zgrada i jave se na gradski natječaj.

Uz natječaje energetske učinkovitosti Grad radi i na još nekim projektima, kao što su gradnja niskoenergetskog vrtića na Švarči, obnova vrtića na gazi, te rekonstrukcija kotlovnica u nekim gradskim osnovnim školama.

Novost u projektima energetske učinkovitosti je da Fond za energetsku učinkovitost od ove godine više neće raspisivati natječaje na koje se mogu javljati jedinice lokalne samouprave, već će Fond direktno sufinancirati projekte pojedinaca, odnosno vlasnika obiteljskih kuća. U Gradu su prema ovoj odluci skeptični, jer smatraju da će to samo stvoriti veću zbrku i duže čekanje na rezultate natječaja.