Ove godine obilježava se 250 godina organiziranog šumarstva

KARLOVAC – Davne 1765. godine u Karlovcu je osnovana Uprava šuma karlovačkog generalata s tri šumarije: Krasno, Oštarije i Petrova Gora. Te godine donesen je i Šumski red, odnosno prvi Zakon o šumama koji je uveo održivo gospodarenje koje se nije promijenilo do danas, a postavljeni su temelji uređivanja, uzgajanja i zaštite šuma.

Hrvatsko šumarsko društvo tijekom ove godine obilježava 250 godina organiziranog šumarstva, a ova velika obljetnica bit će obilježena brojnim znanstveno – stručnim skupovima, na lokalnom nivou okruglim stolovima, danima otvorenih vrata i obilježavanjem nekih bitnih datuma. Sve počinje u ponedjeljak 23. veljače kad će u Domu kulture Vojnić u 12 sati biti održan stručni skup o 250 godina organiziranog šumarstva na karlovačkom području s posebnim osvrtom na Petrovu Goru.

U Karlovcu je tijekom cijele godine predviđen niz događanja u koja će biti uključeni i najmlađi, predškolci te učenici osnovnih i srednjih škola.

Da se Uprava šuma nalazi u turbulentnom razdoblju podsjetio je pak voditelj karlovačke podružnice Davorin Andrijašević koji je istaknuo da se u posljednje tri godine provodi reorganizacija i da je u Karlovcu broj zaposlenih smanjen sa 560 na 450, dok je u Hrvatskoj ukupno 1.200 manje zaposlenih.

Karlovačka županija daje veliku podršku Šumarskom društvu, stoga su preuzeli i pokroviteljstvo nad organizacijom skupa u Vojniću. Suradnja će se nastaviti i u budućnosti, a nakon stručnog skupa u ponedjeljak sljedeće na redu je obilježavanje Svjetskog dana zaštite šuma 21. ožujka.

error: Content is protected !!