Kod Ribnika pod kotačima stradala divlja mačka

KARLOVAC – Pramajka domaće mačke – divlja mačka našla se u veterinarskoj ordinaciji Mladena Bulata na Dubovcu zahvaljujući dobrom čovjeku koju ju je gotovo polomljenu pronašao na cesti, a ovu kod nas izrazito zaštićenu životinjsku vrstu potom je dovezao do veterinarske ordinacije gdje joj je hitno pružena pomoć.

– Riječ je o ženki divlje mačke, inače izrazito zaštićenoj životinjskoj vrsti kod nas. Kod mene se našla nakon što ju je dovezao čovjek koji ju je pronašao kod Ribnika uz cestu, udario ju je auto. Znači kod nje imamo iščašena ramena i kuk, to smo sve složili, čovjek dolazi sutra po nju i bit će puštena u prirodu, naglasio je veterinar Mladen Bulat.

Divlju mačku i iskusniji lovci teško uoče u prirodi. Iako na našem području gotovo da i nema prirodnog neprijatelja, ova divlja mačka očito je završila pod kotačima. No, nije opasna za ljude, teoretski može prenositi bjesnoću no nje više gotovo da i nema od kad se obavlja oralna vakcinacija lisica, naglasio je veterinar.

dm1 

Inače, veterinar Mladen Bulat ovlaštenik je Ministarstva zaštite okoliša i prirode za obilježavanje i označavanje zaštićenih vrsta za Karlovačku županiju stoga će ova divlja mačka nakon što se oporavi biti čipirana i puštena u svoje prirodno stanište.