Gripa na vrhuncu, broj oboljelih idućih tjedana ipak bi se trebao smanjivati

KARLOVAC – Ovogodišnja sezona gripe na samom je vrhuncu, doznajemo od dr. Boška Milankovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo, no isto tako ravnatelj napominje, iako je gripa u punom jeku ona će već narednih tjedna jenjavati, odnosno broj oboljelih od idućeg bi se tjedna trebao smanjivati.

Koliko je gripa ove godine uzela maha dovoljno je reći da je u samo jednom tjednu od nje oboljelo 65 ljudi. Tako je ove sezone od gripe oboljelo više od 450 ljudi. To je ukupno tri puta više nego u protekloj godini, no ipak nešto manje nego prijašnjih godina.


– Sad je definitivno gripa u špici, dakle to je vrhunac, očekujemo sljedećih tjedana da će se to postupno smirivati, kaže dr. Boško Milanković, dodajući kako se s gripom nikad ne zna, stoga valja biti na opezu.


– Dakle s gripom se nikad ne zna, ne treba ju podcijenit, dakle još je moguće dobiti gripu jer cijeli ožujak je pred nama i naravno ostatak veljače. Prema tome vidjet ćemo što će biti i kako će se stvari razvijati, napominje dr. Milanković.


Pored gripe ove sezone povećan je bio i broj oboljelih od upale pluća, upravo stoga dr. B. Milanković poručuje – gripa oslabi imunitet, a osobe s oslabljenim imunitetom nakon gripe vrlo su pogodne za upalu pluća zato je važno nekoliko dana ostati kod kuće kako bi se izbjegla ta najteža komplikacija iza gripe.