KABA

Završen projekt “Djeca za budućnost – učenje u Krnjaku i Vojniću iz multikulturalne perspektive”

KARLOVAC – Ravnopravno sudjelovanje nacionalnih manjina u obrazovanju te njihovo socijalno uključivanje u društveni život bili su glavni ciljevi projekta “Djeca za budućnost – učenje u Krnjaku i Vojniću iz multikulturalne perspektive”. Nakon 18 mjeseci provedbe projekt vrijedan 160 tisuća eura je uspješno završen.

Zahvaljujući projektu odrađen je čitav niz radionica, studijskih putovanja i ostalih aktivnosti, uređen je prostor škole u Krnjaku te nabavljena oprema za Osnovnu školu Katarine Zrinski i partnere Osnovnu školu Vojnić.

Osim uređenja prostora škole i nekoliko studijskih putovanja, učenici su se kroz projekt pobliže upoznali sa zemljama europske unije, a predavanje za njih održali su i predstavnici Europe Direct info centra.

U osnovnoj školi Katarine Zrinski prošle je godine završen i projekt zamjene vanjske stolarije i adaptacije toplinske ovojnice u cilju povećanja energetske učinkovitosti. Projekt je bio vrijedan nešto više od tri milijuna kuna, a sredstva su dobivena iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako je ova škola koja broji tek stotinjak učenika iz Fondova povukla četiri milijuna kuna, a ovim projektima postala je jedna od najmodernije uređenih u našoj županiji.

U projektu je sudjelovalo 363 učenika i 62 učitelja. Cilj je bio stvaranje pozitivne klime za ravnopravno sudjelovanje nacionalnih manjina u obrazovanju te njihovo socijalno uključivanje u društveni život.