Kako do sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost?

KARLOVAC – Predstavnici gradova i općina na području Karlovačke županije prisustvovali su danas prezentaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na temu sufinanciranja projekata energetski učinkovite javne rasvjete i energetske obnove nestambenih zgrada. Prezentaciju je organizirala županijska Razvojna agencija, kako bi se gradovi i općine upoznali s mogućnostima povlačenja sredstava koje su im na raspolaganju u narednom periodu.

Javna rasvjeta obično je u vlasništvu lokalnih jedinica, a njezino održavanje i unapređivanje financiraju se iz lokalnih proračuna. S obzirom na rastuće troškove električne energije, javna rasvjeta zauzima sve veći udio u troškovima gradova i općina. Stoga je jedan od najvažnijih aspekata gospodarenja javnom rasvjetom briga o njezinoj potrošnji. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost načelno financira tri aktivnosti, a to su izrada energetskih pregleda, projektne dokumentacije i provedbu projekata čiji je cilj ekološka i energetski učinkovita javna rasvjeta, pojasnio je predavač Damir Tomić.

Maksimalni iznos koji se može ostvariti je 1,4 milijun kuna po projektu, a uz pomoć sredstava Fonda projekte vezane uz javnu rasvjetu do sada je realiziralo gotovo 300 gradova i općina u Hrvatskoj. Javni poziv je otvoren do kraja godine.

Predstavnici gradova i općina također su na današnjoj prezentaciji mogli doznati više o javnom natječaju za energetsku obnovu nestambenih zgrada, koji je otvoren do 30. ožujka. Natječaj za energetsku obnovu nestambenih zgrada namijenjen je gradovima, općinama i županijama, javnim ustanovama koje se financiraju direktno iz proračuna, al i trgovačkim društvima i obrtnicima.