Za poduzetništvo i ruralni razvoj ove godine 980.000 kuna

KARLOVAC – OPG Poturica nabavilo je destileriju za ljekovito bilje, OPG Lauš uredilo je jahaće staze i rekonstruiralo staru kuću za seoski turizam, u Brežanima je uređena farma svinja. Ovo su samo neki od primjera kako je prijašnjih godina utrošen novac iz gradskog proračuna, koji je dodjeljen preko natječaja kojima Grad Karlovac nastoji poticati poduzetništvo i ruralni razvoj.

Natječaji za bespovratne potpore objavljeni su i ove godine, a otvoreni su do 30. travnja. Radi se o ukupno 980 tisuća kuna, odnosno 490 tisuća za poduzetništvo i isto toliko za ruralni razvoj. Što se tiče poduzetništva, apsolutni prioritet je proizvodna djelatnost, kaže Andrea Vrbanek, zamjenica pročelnice UO za poduzetništvo, poljoprivredu i turizam, koja je danas predstavila detalje natječaja.


Za potpore poduzetništvu mogu se javiti svi mali poduzetnici (do 50 zaposlenih) koji zadovoljavaju kriterije natječaja i to za sljedeće vrste potpora: subvencije za početak poslovanja poduzetnika, tekuće donacije za sufinanciranje organiziranja i nastupa na sajmovima, izložbama i natjecanjima vezanima za poduzetništvo i inovacije, kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti za proizvodne djelatnosti, kapitalne pomoći za povećanje konkurentnosti za neproizvodne djelatnosti.


Poticanje ruralnog razvoja provodit će se putem sljedećih vrsta potpora: kapitalne pomoći za modernizaciju poljoprivrednih gospodarstava, kapitalne pomoći za projekte seoskog, lovnog i ribolovnog turizma, tekuće donacije za projekte očuvanja prirodne, kulturne, povijesne i tradicijske baštine.


Ove godine sredstva za poticaje ponešto su umanjena u odnosu na lani, kada je za poduzetništvo bilo na raspolaganju 520, a za ruralni razvoj 710 tisuća kuna. No, u Gradu podjećaju da su poduzetnicima također na raspolaganju vanjski izvori financiranja u sklopu “Poduzetničkog impulsa”, kojega će, dodajmo, sutra u 10 sati u Velikoj gradskoj vijećnici predstaviti resorni ministar Gordan Maras, dok su poljoprivrednicima ove godine po prvi puta na raspolaganju sredstva iz EU Programa ruralnog razvoja.

Sve detalje o natječajima s detaljim uputama za prijavu možete pronaći na web stranici Grada Karlovca, www.karlovac.hr, a dodatne informacije možete dobiti u UO za poduzetništvo, poljoprivredu i turizam. Također, iz Grada najavljuju da će u ožujku biti održana informativna radionica za sve zainteresirane prijavitelje, za koje, kažu, žele da ih bude što više.