Davor Vinski ostaje na čelu Udruženja obrtnika grada Karlovca – u četiri godine ugašena 564 obrta

KARLOVAC – Davor Vinski novi je stari predsjednik Udruženja obrtnika grada Karlovca. Odlučili su tako članovi skupštine, doduše u nešto promijenjenom obliku zbog usklađenja sa Zakonom o obrtništvu. Tako skupština sada broji 25 članova iz 11 cehova koliko ih Udruženje ima. No najviše riječi bilo je upravo o teškom stanju u kojem se obrtništvo nalazi već nekoliko godina.

Kada je sada već staro vodstvo 2010. godine preuzelo predsjedanje Udruženjem obrtnika grada Karlovca, u gradu je radilo 1.060 obrta. Četiri godine kasnije oko 200 obrta je manje. Podatak je još gori kada se spomene da su u četiri godine ugašena 564 obrta, no ipak ima i onih koji su otvorili vrata radnje, takvih je 376.

– Teško stanje u obrtništvu nije samo rezultat gospodarske krize već i novog Zakona, bojim se da ministarstvo nije slušalo struku, odnosno niti jedan amandman Hrvatske obrtničke komore nije uvažen. Borili smo se da dobijemo ministarstvo, a sada, odnosno prošle godine to nas je koštalo uvođenjem niza mjera, pa i drastičnim smanjenjem komorskog doprinosa zbog čega jako teško djelujemo, kazao nam je predsjednik Udruženja Davor Vinski.

Vinski dodaje kako su se obrtnici ipak koliko toliko mogli pouzdati u pojedine institucije poput Karlovačke županije, a posebno u Grad Karlovac koji im je pomagao pri ostvarenju zacrtanih ciljeva, a pomoć je najviše stigla u organiziranju Obrtničkog sajma.

Za obrtnike se uvijek kaže da su najžilaviji dio gospodarstva, ali ipak zbog toga ne moraju biti oni koji najvećim dijelom snose teret krize pa čak i pod cijenu drastičnog pada broja obrta. No obrtnici se sigurna neće predati, zaključio je Vinski.

obrtnici_2402_02