Velik interes lokalnih poduzetnika i obrtnika za Poduzetnički impuls

KARLOVAC – Velika gradska vijećnica danas je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta. Velik odaziv potvrdio je očiglednu činjenicu – interes poduzetnika i obrtnika za bespovratna sredstva je golem, preostaje osmisliti kvalitetne projekte kako bi se novac koji se nudi uistinu povukao. Naime, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras danas je u Karlovcu predstavio Program poticanja poduzetništva i obrta za 2015. godinu, tzv. “Poduzetnički impuls”.

Poduzetnički impuls ove godine vrijedan je gotovo 4 milijarde i 400 milijuna kuna. To predstavlja povećanje od gotovo 350 posto u odnosu na prošlu godinu. Očekuje da će unutar programa biti podijeljeno 1.300 potpora, a većina sredstava osigurana je iz EU-ovih fondova.

– Ministarstvo poduzetništva i obrta četvrtu godinu zaredom realizira program poticanja poduzetništva i obrta Poduzetnički impuls, čija ukupna sredstva ove godine iznose čak 4 milijarde i 370 tisuća kuna. Iznos najveće potpore je 15 milijuna kuna, a najmanje 10.000 kuna. Poduzetnički impuls usmjeren je prije svega prema malim i srednjim tvrtkama koje poslovanje temelje na znanju, inovacijama i novim tehnologijama, poručio je u Karlovcu okupljenim poduzetnicima resorni ministar Gordan Maras.

Inače, lani je na državnoj razini aplicirano ukupno 4.840 projekata, od čega su odobrena 1.532 projekata ukupne vrijednosti 345 milijuna kuna. Na područje Karlovačke županije povučeno je 2 milijuna i 700 tisuća kuna zahvaljujući kojima je realiziran ukupno 31 projekt. Ove godine, obzirom na izdašnija sredstva koja su na raspolaganju, i očekivanja su veća.

Prvi natječaji bit će objavljeni već krajem idućeg mjeseca. Na poduzetnicima i obrtnicima je da iskoristite novac, a na Ministarstvu je da u svakom trenutku bude podrška svima koji žele ulagati u Hrvatskoj, poručio je ministar Maras, a zamjenik župana Josip Šafar rekao je da isto očekuje i od županijske Razvojne agencije, kao i Gospodarske komore.

maras_ka2