Na Veleučilištu premalo nastavnika, otvoreni natječaji za 10 novih

KARLOVAC – Veleučilište Karlovac uskoro bi trebalo biti bogatije za čak deset novih nastavnika. Nova zapošljavanja rezultat su usklađivanja s Pravilnikom o dobivanju odobrenja za rad, budući da prema tom Pravilniku ova obrazovna ustanova trenutno nema dovoljno nastavnika u odnosu na broj polaznika.

Naime, prema Pravilniku, odnos nastavnika zaposlenog na puno radno vrijeme i studenata trebao bi biti barem 1:30. Veleučilište trenutno zapošljava 47 nastavnika, a budući da je to prema Pravilniku o dobivanju dopusnice za rad premali broj nastavnika u odnosu na broj studenata, postavlja se pitanje kako će to utjecati na studijske programe Veleučilišta, odnosno postoji li opasnost da izgubi dopusnicu za neki od programa. Na Veleučilištu su uvjereni da se to ipak neće dogoditi. Koraci da se to ne dogodi već su poduzeti, kaže dr.sc. Branko Wasserbauer, dekan Veleučilišta.

– Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je lani kod nas proces reakreditacije, i ustanovljeno je da nema nikakvih primjedbi na kvalitetu. Problem je bila samo ta jedna stvar, a to je broj nastavnika u odnosu na broj studenata. Kod nas je taj odnos 1:34, to je nešto ispod onog kako bi trebalo biti po Pravilniku, no obzirom na neke druge visokoškolske institucije na kojima je taj odnos i 1:70, mi smo među boljima u Hrvatskoj. Sad imamo otvorene natječaje za 10 novih nastavnika, i to će biti velika stvar za Veleučilište, koja će odrediti naš dugoročni rast i razvoj – rekao je Wasserbauer.

Na Veleučilištu se stoga nadaju da će upisi u sljedeću akademsku godinu biti obavljeni kao i svake godine do sada u sve studijske programe, te da će biti primljeno 600-800 novih studenata. Prikupljanje molbi za mjesta novih redovnih profesora još je u tijeku, a odabir najboljih kandidata bi trebao biti završen tijekom ožujka i travnja. Nakon njihova zapošljavanja, Veleučilište bi trebalo imati 20 posto više vlastitih zaposlenika, a manje vanjskih suradnika, no i za eminentne profesore s drugih visokih učilišta, naglašava dekan karlovačkog Veleučilišta, mjesta će uvijek biti.

error: Content is protected !!