Još uvijek nema odgovora iz Vlade – što će biti sa spornih 22 milijuna kuna?

KARLOVAC – Grad Karlovac je početkom studenog uputio prema Vladi Republike Hrvatske zamolbu da u proračunu ostane 22 milijuna i 200 tisuća kuna sa ciljem provođenja preventivnih mjera za zaštitu od poplava i sanaciju šteta na komunalnoj infrastrukturi. Odgovor do danas nije stigao, a podsjetimo, radi se o novcu za kojeg država tvrdi da je došlo do pogreške pri obračunu poreza.

Još prošle godine, točnije rok je bio do 30. rujna, u Grad je stigao zahtjev Vlade da se u državni proračun vrati 22 milijuna i 200 tisuća kuna, uz obrazloženje da je krivo obračunat porez. Gradonačelnik Damir Jelić tada je rekao kako novac neće biti vraćen, već da on preuzima odgovornost, a novac će utrošiti na sanaciju šteta od poplava, odnosno barem dio, jer podsjetimo šteta nastala u poplavama iz veljače i rujna premašivala je 94 milijuna kuna. Stoga je Vladi poslana zamolba da novac ostane u Karlovcu.

Premijer je to pitanje i naše pismo uputio i preusmjerio ministrima Lalovcu i Jakovini da oni daju odgovor Gradu iz svoje nadležnosti. Koncem siječnja stigao je ponovljeni zahtjev Ministarstva financija da se novac vrati, no ne 22 milijuna i 200 tisuća kuna, već 21 milijun i 570 tisuća kuna, kaže gradska pročelnica Lidija Malović.

Sredstva još uvijek nisu vraćena, već je nadležnim ministrima poslana nova zamolba za zadržavanje sredstava, uz požurnicu.

A dok se čeka odgovor nadležnih ministarstva, podsjećamo da je Grad otvorio i donacijski račun a pomoć u otklanjanju posljedica elementarne nepogode koji ostaje otvoren do 31. ožujka, a konačna namjena prikupljenog novca znat će se po zatvaranju računa. Za spornih 22 milijuna kuna najavljeno je da bi se utrošio isključivo u sanaciju šteta na komunalnoj infrastrukturi.