Okrugli stol o Zakonu o gradnji – problemi projektanata brojni, suradnja sa službama dobra

KARLOVAC – Novi zakoni o gradnji i prostornom uređenju u praksi su izazvali probleme, naime prema starom Zakonu veći dio papirologije nisu bili dužni prikupiti investitori već nadležni Upravni odjeli. Kako bi se izbjegli problemi u praksi, Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovac u suradnji s gradskim upravnim odjelom za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja organiziralo je okrugli stol za predstavnike struke.

U provedbi Zakona koji je na snazi nešto više od 14 mjeseci vidjelo se da je izdano vrlo malo građevinskih dozvola, osim smanjenog broja investitora u tijeku ishođenja nailazi se na zapreke, probleme, dvojaka tumačenja Zakona koji je prema mišljenju karlovačkih stručnjaka nedorečen.

Problema ima oko same klasifikacije objekata, od posebnih uvjeta, koje potvrde treba ishoditi, a koje ne, kaže predsjednica DAGGK-a Tatjana Basar. Stoga je održan drugi okrugli stol za predstavnike struke i referente u gradu i županiji.

Cilj je da dobrom suradnjom i s Gradom Karlovcem i Županijom pojednostavnimo taj put ishođenja dozvola za naše investitore, odnosno da postavimo “pravila igre” kako ćemo u pojedinim slučajevima funkcionirati, kako će se dozvole izdavati da bi olakšali i sebi u projektiranju, a i referentima u izdavanju dozvola, kaže Basar.

Dobra suradnja postoji, kao i obostrana želja da se problemi riješe jer i u Gradu su svjesni da su projektanti stavljeni u teži položaj nego je to bilo prema starom Zakonu. O vremenskom roku u kojem se uspije ishoditi građevinska dozvola teško je govoriti, kaže pročelnica Marina Jarnjević.

U svakom slučaju, praksa organiziranja okruglih stolova s ovom tematikom će se nastaviti kako bi prije svega investitori bili zadovoljni i što prije mogli krenuti u realizaciju svojih projekata.

okrugli_gradnja