Karanfili i radionica za osobe treće životne dobi Udruge slijepih KŽ

KARLOVAC - “Kako pobijediti depresiju – sve strane dobrog raspoloženja i optimizma” naziv je edukativne radionice koja je održana u prostorijama Udruge slijepih Karlovačke županije. Predavač, odnosno voditelj radionice bio je Ivan Delić iz Obiteljskog Centra Karlovačke županije. Ujedno na taj je način u ovoj Udruzi proslavljen nadolazeći Međunarodni dan žena.

Prije same radionice Vlatko Golac, predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije sa suradnicima, članicama Udruge podijelio je karanfile. Upravo ti mali znaci pažnje itekako mogu pridonijeti u borbi protiv depresije, naveo je voditelj radionice Ivan Delić.

– Uvijek trebamo biti pažljivi jer ljudi zaboravljaju da neki mali znaci pažnje puno znače. Znači, nije bitno što se daruje u smislu novčane vrijednosti, bitan je taj čin pažnje. Bitno je da netko misli na nas i da je dio svog vremena odvojio za nas i da nas je usrećio. Dakle, kad bi više usrećivali jedni druge bilo bi manje depresije, naglasio je Ivan Delić dodavši kako je upravo ta briga za druge jednim dijelom prevencija depresije, koja inače spada u vodeće bolesti današnjice.

– Računa se da će 2020. godine pa nadalje broj oboljelih rasti. Tu je uvijek zanimljivo reći da su dvije trećine osoba koje pate od depresije i sličnih poremećaja žene, kaže I. Delić.

Pored žena važno je reći da se s ovom modernom bolešću teško nose i osobe s invaliditetom, naglasio je voditelj radionice.

– Osobe s invaliditetom uvijek, ako gledate pod navodnicima zdravu osobu, imaju više stresa vezano uz svoje stanje koje je fizičko, a može biti i psihičko, naravno emotivno. Drugim riječima ako imamo više stresa u životu postoje i veće šanse za razvoj depresije i sličnih poremećaja, upozorio je I. Delić.

Također je kazao kako borba protiv depresije može biti duga i teška, no primarno bitni su životni stilovi i stavovi te antidepresivi koje propisuju liječnici i psihijatri.

Radionica je provedena u sklopu trogodišnjeg programa “Želim dom, a ne Dom – prevencija institucionalizacije slijepih osoba treće životne dobi” čiju provedbu financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.