Marčetić: Otkup zemljišta za CGO Babina Gora bit će riješen kroz dva mjeseca

KARLOVAC – Nakon što je krajem veljače Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora ušao na listu strateških projekata Republike Hrvatske trebao bi biti olakšan i otkup zemljišta za pristupnu cestu do Centra, tvrdi tako direktor tvrtke Kodos Zdravko Marčetić koji je uvjeren da će kroz dva mjeseca zemljište biti u vlasništvu Centra.

Projekt vrijedan oko 200 milijuna kuna jedna je od najvećih investicija na području naše županije u sljedećem razdoblju, a ulaskom na listu strateških projekata omogućena je pomoć pri povlačenju sredstava iz Fondova Europske unije te rješavanja imovinsko – pravnih odnosa.

Problema ima s nekim česticama gdje je po desetak vlasnika koji su u Americi, Skopju, Kanadi, Srbiji, čekamo i jednu ostavinsku raspravu. Očekujemo da će Vlada po novom Zakonu o izvlaštenju pomoći, kazao je Marčetić.

Još uvijek nije riješen ni prijepis lokacije na kojoj će biti izgrađen Centar s Hrvatskih šuma na Kodos, a Marčetić tvrdi da se i taj problem rješava te da će Hrvatske šume najvjerojatnije darovati zemljište kojim upravljaju.

Iako Marčetić tvrdi da će sve uspjeti odraditi u terminskom planu odnosno u sljedeća dva mjeseca, županijski vijećnik Pero Karmelić smatra da je to teško izvedivo jer proces izvlaštenja ne može ići tako brzo. Marčetić pak kaže da Vlada neće čekati s projektom zbog nekoliko čestica vrijednih par tisuća kuna.