Održana tribina “Pčelarstvo kao komponenta održivog razvoja stočarstva”

DUGA RESA –  Gradska organizacija ORaH-a Duga Resa održala je sinoć u prostorijama Demokratskog rasadnika tribinu na temu “Pčelarstvo kao komponenta održivog razvoja stočarstva”. Voditeljica tribine dr. vet. med. Željka Kasunić istaknula je kako održiva poljoprivreda predstavlja temeljnu, multifunkcionalnu i strateški vrlo važnu granu privrede Republike Hrvatske. Održiva poljoprivrede potiče zaposlenost, izvor je primarne sirovine i potiče razvoj ostalih industrijskih sektora te uslužnih djelatnosti uključujući turizam.

U zanimljivoj prezentaciji naglašeno je kako je pčelarstvo specifična grana stočarstva u kojoj pčelar nije nužno vezan za vlastito zemljište što olakšava razvojni put pčelara te uz ispravno korištenje državnih poticaja, brendiranje i katalogiziranje izvornih hrvatskih proizvoda, uzgoj pčela može prerasti u dostojan rad koji zauzvrat jamči odgovarajuću socijalnu zaštitu, dostatna primanja i zdrave radne uvjete.

z1

Duga Resa je zbog svog geostrateškoga položaja vrlo plodno tlo za razvoj pčelarske djelatnosti što potvrđuje i rastući broj članova u lokalnoj Udruzi pčelara. Svojom prezentacijom tribini se pridružio i Marko Mašić, pčelar iz Zagreba. On je prisutnima iznosio svoja vlastita iskustva o eko pčelarstvu, naglasivši važnost održavanja zdrave i zadovoljne pčele prirodnom hranidbom, obzirom da je danas vrlo česta pojava hranidba pčela šećerom, što je apsolutno nedopustivo i neodrživo.

Kako je poljoprivreda jedna od tri najvažnije gospodarske politike OraH-a, uz energetiku i vodno gospodarstvo, ova tribina je tek prva u nizu u organizaciji GO ORaH-a Duga Resa. U narednom periodu obuhvatit će i ostale teme interesantne svojim sugrađanima u cilju informiranja i edukacije, poručila je Vesna Brozović, v.d. predsjednice GO ORaH-a Duga Resa.


error: Content is protected !!