Sarajevska 6a primjer dobrog projekta energetske učinkovitosti

KARLOVAC – Da se ulaganjem u zgradu mogu smanjiti troškovi grijanja dokazali su i stanari zgrade u Sarajevskoj ulici 6a u Karlovcu. Oni su ulaganjem u toplinsku izloaciju i razdjelnike topline došli do uštede. Predstavnik stanara održao je sinoć prezentaciju predstavnicima višestambenih zgrada, koju je organizirao gradski vijećnik Josip Žunić.

Stanari zgrade u Sarajevskoj ulici obnovili su fasadu zgrade uz pomoć kredita, što je prvo dovelo do uštede u cijeni grijanja, budući da je zgrada u sustavu grijanja Gradske toplane. Kredit će stanari otplaćivati pet godina, s tim da su podigli i stambenu pričuvu. Sav novac koji će utrošiti u plaćanje kredita stanari ove zgrade plaćali bi, bez ulaganja u ove radove, Gradskoj toplani. Ovako smo na dobitku, poručili su.

O natječajima koje raspisuje Grad, a kroz koje se sufinancira ugradnja razdjelnika, kalorimetara i termostatskih ventila okupljenima je govorila pročelnica gradskog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, Martina Furdek Hajdin.

Podsjetimo, natječaj za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti za obiteljske kuće otvoren je do 13. ožujka, dok se suvlasnici u stambenih zgradama na natječaj mogu javiti do 13. travnja.