KABA

Velik interes poljoprivrednika za Program ruralnog razvoja

KARLOVAC – Do kraja ispunjena Velika vijećnica Gradske uprave znak je velikog interesa poljoprivrednika za Program ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Za poljoprivredna gospodarstva je, naime, organizirano savjetovanje, odnosno predstavljanje natječaja Ministarstva poljoprivrede za Mjeru 4, ulaganja u fizičku imovinu.

Europska unija uspješno provodi zajedničku europsku poljoprivrednu politiku još od 1962. godine, a na nama je da se tome priključimo. Iako Europa još nije prihvatila Program ruralnog razvoja, koji je na usuglašavanju, Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo pokrenuti neke natječaje kako bismo se što prije pripremili za konkurenciju koja nas čeka u Europi. Zato je i održano predavanje u Karlovcu.

– Radi se o Mjeri 4, a to je mjera koja unutar cjelokupnog ruralnog razvoja nosi više od 30 posto svih sredstava. To su toliko visoka sredstva, da su ona u visini 30 posto ukupnih ulaganja u Hrvatskoj u poljoprivredu i prehrambenu industriju u jednoj godini, kazala je zamjenica gradonačelnika Karlovca, Marina Kolaković.

Prije karlovačkog predavanja, zamjenica gradonačelnika je sudjelovala na Konferenciji o Europskoj poljoprivrednoj politici, koja je održana u Osijeku. Tamo je predstavljen primjer poljoprivredne politike u Bavarskoj.

– Ono što bi mi htjeli je da se poljoprivrednici udruže i da se okrupne poljoprivredna zemljišta, jer bi na taj način bili jači u proizvodnji, ali i nastupu na tržištu. Na skupu u Osijeku naglasak je bio na velika sredstva, koja su nam odobrena, ali ih moramo biti spremni povući, naglsaila je zamjenica gradonačelnika Karlovca, Marina Kolaković.

O potporama za ulaganja poljoprivrednicima je govorio voditelj Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj pri Hrvatskoj zajednici županija Tugomir Majdak.

– Poljoprivredna gospodarstva za modernizaciju i podizanje konkurentnosti s tim sredstvima mogu ulagati u izgradnju i rekonstrukciju objekata u svim sektorima poljoprivredne proizvodnje, istaknuo je Majdak.

Interes za sredstva koja Europska unija nudi za poljoprivrednike je velik. Samo u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi objavljen je natječaj za čak 600 poljoprivrednih gospodarstava.