Međunarodni je dan žena, borba za ravnopravnost još uvijek traje

KARLOVAC - Hrvatski laburisti – Stranka rada, članovi SDP-a te članovi ORaH-a nedjeljno prijepodne proveli su u Karlovcu družeći se s građanima i građankama. Na taj su način obilježili Međunarodni dan žena. Uz nezaobilazne poruke prigodne danu koji se obilježava u cijelom svijetu pripadnicama ljepšeg spola podjelili su darove. Snježana Kirinić, predsjednica Hrvatskih laburista – Stranke rada Podružnica Karlovačke županije tako je naglasila kako je rodna neravnopravnost u Hrvatskoj najuočljivljija na području rada i zapošljavanja.

om1

– Žene se teže zapošljavaju, slabije su plaćene u svim područjima djelatnosti i imaju manje mirovine, lakše dobivaju otkaz, više rade na određeno vrijeme, teže im je napredovati, seksualno su uznemiravane i zlostavljanje na poslu, a novi Zakon o radu još više diskriminira ženu te posebno trudnice i njihova prava, rekla je S. Kirinić dodavši kako bi postojeći politički sustav u Republici Hrvatskoj trebao pod hitno uvesti dodatne mehanizme potpore kako bi omogućio jednakost spolova. Tomislav Stojković, predsjednik Gradske organizacije ORaH je pak podsjetio građane i građanke na to kako je ORaH jedina stranka koja zastupa ideju paritetne demokracije.

– Znači mi smo za jednaku zastupljenost muškaraca i žena na svim funkcijama, mi smo jedina stranka koja to pravilo provodi i u praksi. Znači imamo posebno liste za muške i za ženske članove za koje se bira ravnomjeran broj budućih kandidata za sve stranačke funkcije, naglasio je predsjednik karlovačkog ORaH-a.