Gradska knjižnica kao poslovna knjižnica, model koji je zaživio u SAD-u i Velikoj Britaniji

KARLOVAC – U Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” danas je održano predstavljanje programa “Work with US”. Svrha tog programa je naglasiti ulogu knjižnica kao pružatelja potrebnih informacija i znanja, te njene važnosti za lokalnu ekonomiju. Predstavljanje ovog programa je u organizaciji Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić” Karlovac, Veleposlanstva SAD-a u RH, knjižnice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskog knjižničarskog društva. Knjižnice danas osim svoje kulturne i obrazovne namjene u svijetu imaju i drugu ulogu, osobito u Americi i Velikoj Britaniji. Riječ je ekonomskom smjeru, odnosno o pojmu poslovna knjižnica koja je centar za brojne obrtnike, velike i male poduzetnike, ali i studente, drugim riječima za poslovne ljude. Upravo o toj dinamičnijoj ulozi knjižnice govorili su današnji gosti.

book_1

– Sada knjižnice imaju drugačiju, dinamičniju ulogu, trenutno smo u ovoj predivnoj zgradi knjižnice u Karlovcu i zaista bi trebala biti servis i taj servis bi trebao biti na službi zajednice. Kad govoriimo o poslovnim knjižnicama ili o poslovnom centru u knjižnici to je ista stvar. Radi se o tome da to nije statična lokacija gdje dođu ljudi i dobiju samo imformaciju, nego o prilagodbi knjižnice, odnosno njenih usluga potrebama zajednice. Ako su te potrebe ekonomske onda ih treba u tom smjeru plasirati, rekao je Christian Wright, savjetnik za tisak i kulturu Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a.

 Danas predstavljeni program provodi Veleposlanstvo SAD-a u knjižnicama u Hrvatskoj, u suradnji s knjižnicom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Hrvatskim knjižničarskim društvom. Voditeljica Knjižnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zrinka Udiljak Bugarinovski tako je naglasila kako je ideja poslovnih knjižnica da postanu ključan faktor u restrukturiranju hrvatskog gospodarstva. Današnje goste o prvim koracima karlovačke knjižnice u tom smjeru informirala je ravnateljica knjižnice.

– Konkretno mi imamo informatičku učionicu koju koristimo za edukaciju naših knjižničara, ali i za edukaciju studenata. Značajna nam je suradnja s karlovačkim Veleučilištem koji ima smjer poslovno upravljanje i suradnja je uvijek bila uspješna. Nadam se da će ovom donacijom i oblikovanjem ove vrste knjižnice ta suradnja biti još bolja i plodonosnija, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice Jasmina Milovčić.

book 

A kako bi karlovačka knjižnica bila pojačana i kvalitetnija predstavnik Veleposlanstva SAD-a uručio je knjižnici zbirke knjiga na engleskom jeziku.


error: Content is protected !!