Ušljivost nije iskorijenjena – ako se pojavi kod djece nemojte paničariti, već reagirajte

KARLOVAC – Ušljivost se najčešće pojavljuje kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi i to u kasnu jesen, zimu i proljeće. Iako izaziva negativne reakcije ljudi, ušljivost nije nužno pokazatelj izostanka osobne ili kućne higijene niti socijalnog statusa. Lako ih je dobiti, a teško ih se riješiti; kažu stručnjaci.

Uš glave je parazit veličine 2-3 mm, sive ili smeđe boje, koji živi isključivo na vlasištu čovjeka. Hrani se krvlju putem bezbolnih uboda, prilikom čega ispušta slinu koja uzrokuje iritaciju i svrbež vlasišta. Odrasla ženka živi oko 30 dana te u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca.

Gnjide su bjeličasto-sjajne, manje od milimetra, poput peruti, ali su za razliku od peruti zalijepljene na vlasi te ostaju takve i nakon pranja kose ili češljanja.

Ako se u kolektivu, bilo u vrtićkoj skupini ili školskom razredu pojave uši važno je tretirati cijeli taj kolektiv, isto tako je i kad se pojavi u obitelji – važno je tretirati sve članove. U slučaju pojave ušljivosti u obitelji bitno je oprati posteljinu kao i odjeću koja je bila u kontaktu s glavom.

Ako primijetite uši kod djece nemojte paničariti, već kupite preparate namijenjene ušljivosti i reagirajte na vrijeme, liječniku se potrebno obratiti samo ako je došlo do većih ogrebotina i postoji opasnost da se one inficiraju ili ako se radi o dugotrajnoj ušljivosti koje se ne možete riješiti.