KABA

Natjecanje mladih Crvenog križa Karlovac

KALROVAC – Mladi iz osnovnih i srednjih škola koji su svoje slobodno vrijeme odlučili posvetiti aktivnostima u Crvenom križu okupili su se danas u OŠ Banija gdje je održano dvanaesto po redu natjecanje mladih Crvenog križa Karlovac. Njih 70-ak pokazalo je svoje znanje iz teorijskog i praktičnog dijela, a najbolji putuju na međužupanijsko natjecanje u travnju.

Humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dragovoljnost, jedinstvo i univerzalnost načela su to pokreta koji i danas u svom radu drži do njih. Upravo prenošenje ovih načela mladima i jest jedan od razloga održavanja natjecanja kojima je već 12 godina domaćin OŠ Banija. Cilj dakle nije samo odrediti najbolje već upoznati mlade sa djelovanjem ove organizacije, ali i potaknuti ih na druženje i upoznavanje i maknuti ih od loših navika.

Često se dogodi da i ne pokažu na natjecanjima sve što znaju zbog treme što rezultira pogreškama, no u svakom su slučaju usvojili mnoga znanja koja će im omogućiti da djeluju u određenim situacijama. Uz praktični dio svako natjecanje donosi i teoretski, kaže ravnateljica Crvenog Križa Karlovac Branka Hastor.

Osim natjecatelja koji će svoj put nastaviti na međužupanijsko natjecanje, pripremiti su se morale i ekipe koje pripremaju scenu, tako je prije nekoliko tjedana održan seminar o realističnom prikazu povreda. Mladi pokazuju velik interes i žele puno, treba ih samo poticati i davati im dobre primjere, stoga ih se pokušava uključiti u rad Crvenog križa što ranije, dodaje Hastor.

Na međužupanijsko natjecanje putuju učenici Medicinske te osnovne škole Dubovac.