KABA

Pred slijepim osobama i dalje veliki izazovi, najveći problem – zapošljavanje

KARLOVAC – “Gladan sam. Imam petero djece, troje se još školuje, dvoje je završilo fakultet, a posla nema. Ni žena ne radi, živimo od 900 kuna socijalne pomoći i 500 kuna dodatka za sljepoću, a samo režije nas dođu 1.200 kuna. Već dulje vrijeme razmišljam o tome da život nema smisla, bilo bi bolje ne postojati nego živjeti ovako.” Ovo je teška stvarnost jednoga od članova Udruge slijepih Karlovačke županije, koji su su se danas okupili na Izvještajnoj sjednici Skupštine ove Udruge. Na sjednici je bilo riječi o problemima s kojima se članovi Udruge susreću u svojim životima, te postignutim rezultatima u pokušaju da se ti problemi riješe.

– Udruga broji 124 člana, većina njih su umirovljenici. Najstarijem su 92 godine, najmlađem 28. Kada je riječ o mlađim članovima, najveći problem i dalje je njihovo zapošljavanje, kaže Vlatko Golac, predsjednik Udruge slijepih Karlovačke županije. Drago mu je ipak da su se udruge uspjele izboriti za povećanje dodatka za sljepoću, koji odnedavno umjesto 350 iznosi 500 kuna mjesečno.

Kada je riječ o zapošljavanju slijepih osoba, situacija je porazna u cijeloj Hrvatskoj, kaže predsjednik Saveza slijepih Vojin Perić, koji je također prisustvovao današnjoj sjednici. Dodao je da se obveza kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, koja je na snagu stupila ove godine, gotovo nigdje ne poštuje te stoga poziva institucije da poštuju kvotni sustav. Naime, poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika dužni su zaposliti, na primjerenom radnom mjestu prema vlastitom odabiru, u primjerenim radnim uvjetima, određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih radnika i djelatnosti koju obavljaju.

Velik je problem i financiranje udruga slijepih. I Udruga slijepih Karlovačke županije jedan je od takvih primjera, naime ove godine od Grada Karlovca dobila je 20 posto manje novca nego lani. Zakonska odredba o sustavnom financiranju od strane regionalne i lokalne samouprave još uvijek ne postoji. Prijedlog Zakona o sustavnom financiranju udruga osoba s invaliditetom, doznajemo, poslan je u resorno ministarstvo, a iz Saveza slijepih najavljuju da će učiniti sve da taj zakon što prije bude poslan u saborsku proceduru.