Vatrogasci pozivaju na pridržavanje Odluke o mjerama za sprečavanje požara na otvorenom

KARLOVAC – Dolaskom toplijeg vremena i pogodnijih dana za uređivanje okućnica, polja i vrtova, dolazi i vrijeme spaljivanja korova i suhe trave. Zato policija i vatrogasci upozoravaju građane da vremenske prilike, zbog isušenosti tla i biljne vegetacije, pogoduju nastanku i širenju požara na otvorenom prostoru. Za one koji se ne pridržavaju odluka koje je propisala Karlovačka županija predviđene su i novčane kazne.

U većini slučajeva uzrok požara na otvorenom je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave na poljoprivrednom zemljištu. Takvi se požari, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, te ugroziti ljudske živote. S obzirom na vrlo kišovitu godinu, u 2014. godini zabilježen je najmanji broj požara. Tako je od 405 požara njih 139 bilo na otvorenom prostoru. Vatrogasci upozoravaju da je od 2013. na snazi županijska Odluka o mjerama za sprečavanje požara.

Građani mogu sami spaljivati biljni otpad na prostoru do 100 kvadratnih metara, dok sve više od toga moraju prijaviti, te spaliti uz nazočnost vatrogasne postrojbe. Za nepridržavanje pravila predviđene su kazne. No, najviše će platiti oni koji izazovu požar, a spaljivanje korova nisu prijavili, te je na teren morala izaći vatrogasna postrojba. Sat vremena rada vatrogasaca je 90 kuna, a trošak izlaska vozila na teren od 400 do tisuću kuna, tako da neoprezne paljenje vatre na otvorenom može koštati i nekoliko tisuća kuna.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije će uskoro, zbog povećanja broja mogućih požara otvorenog prostora organizirati i ophodnju. Tako će svaka postrojba na svom području djelovanja obilaskom i upozorenjima pokušati utjecati na građane kako bi se smanjio broj požara.