Žitna lađa “Aurora Colapis” do srpnja plovi Kupom

KARLOVAC – Do srpnja ove godine rijekom Kupom bi trebala zaploviti lađa “Aurora Colapis”. Riječ je o replici lađe koja je nekad ovom rijekom prevozila žito, a danas bi trebala poslužiti u turističke svrhe. Projekt izgradnje lađe i oživljavanja turističke rute “Žitni put” s partnerima je još prije dvije godine pokrenula udruga Zvono uz Kupu iz Zamršja.

Cilj projekta vrijednog oko 5 milijuna kuna je promicanje regije Kupa-Sava kao jedinstvene turističke destinacije, a najviše novca iz projekta utrošeno je na gradnju 26 metara dugačke replike žitne lađe na kojoj bi prvi turisti trebali zaploviti u srpnju ove godine. Nositelj projekta je općina Pokupsko, a partneri Grad Karlovac, Karlovačka županija, Turističke zajednice Sisačko – moslavačke i Brodsko – posavske županije, Razvojna agencija Karla, Zvono uz Kupu te parneri iz BiH.

U sklopu projekta uređeni su i neki turistički kapaciteti s bosansko-hercegovačke strane rijeke Kupe. Ipak, najzanimljiviji dio cijelog projekta je izgradnja žitne lađe, koja bi trebala postati turistička atrakcija na rijeci Kupi. Lađa se izrađuje od hrastovine, po starim nacrtima i to u kontroliranim uvjetima.

Žitna lađa “Aurora Colapis” prevozit će pedeset ljudi, a plovidba će biti moguća rijekom Kupom nizvodno od Karlovca, pa sve do Siska. Lađa će imati kabinu za posadu, a turisti će pod tendom imati ugostiteljsku ponudu.