KABA

Kreće projekt “Kako odrastati zdravo” – promicanje zdravlja u vrtiću

KARLOVAC - “Kako odrastati zdravo” – promicanje zdravlja u vrtiću naziv je novog projekta sinoć predstavljenog u prostoru vrtića Grabrik. Projekt će trajati do studenog ove godine, a u njemu će usdjelovati pet vrtića u sastavu Dječjeg vrtića Karlovac. Kako je naglašeno sinoć, cilj projekta je usvajanjem zdravih životnih navika unaprijediti zdravlje djece predškolske dobi.

Do toga će nastojati doći kroz edukativna predavanja – radionice kojima je cilj educirati roditelje i odgajatelje o dobrobitima pravilne prehrane i redovite tjelesne aktivnosti u očuvanju i unapređenju zdravlja.

– Projektom se želi potaknuti roditelje na usvajanje zdravih životnih navika te ukazati na značaj obitelji u stvaranju zdravih životnih navika kod djece. Također će se i odgajatelji potaknuti na uvođenje dodatnih aktivnosti kojima se djeca educiraju i potiču na usvajanje zdravih životnih navika, kazala je dr. Biserka Hranilović, koordinatorica projekta.

Inače, nositelj ovog projekta je Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije, a partner je Dječji vrtić Karlovac. Suradnici su Klinički bolnički centar Rijeka, Sveučilište u Zagrebu – Kineziološki fakultet i Veleučilište u Karlovcu.

zdravlje2

– Nepravilna prehrana i tjelesna neaktivnost jedni su od najznačajnijih čimbenika rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti koje su danas glavni uzrok smrti, obolijevanja i invaliditeta. Navedeni čimbenici rizika nisu prisutni samo kod odraslih već smo danas suočeni sa sve većim udjelom djece s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, kao i nedovoljnom tjelesnom aktivnošću. Temelji zdravih životnih navika stvaraju se u najmlađoj dobi i tako stvoreni zadržavaju se kroz cijeli život. Samo zajedničkim usklađenim djelovanjem roditelja i vrtića možemo postići željeni cilj – unapređenje zdravlja djece i usvajanje zdravih životnih navika, a to je osnova za zdraviji i kvalitetniji život u odrasloj dobi, poručeno je sinoć tijekom prve aktivnosti u sklopu projekta “Kako odrastati zdravo” – promicanje zdravlja u vrtiću.