Moj Karlovac bez azbesta, prezentacija projekta sutra u Gradskoj vijećnici

KARLOVAC – “Moj Karlovac bez azbesta” naziv je kampanje koju će sutra u Karlovcu predstaviti udruga “Moj otok” s Krka. Glavni cilj ove udruge upravo je uklanjanje kancerogenog azbesta iz životne okoline, a kampanju zamjene azbestnih krovova i fasada provode ciljem zemlje.

Opasnost azbesta je u tome što njegova vlakna, koja su mikrometarske veličine, čovjek udiše te se ona akumuliraju u plućima. Sve vrste azbesta uzrokuju karcinom i ubrajaju se u kancerogene tvari prvog razreda. Do nedavno je postojalo uvjerenje da azbest na krovu, ako nije oštećen, nije opasan, međutim u udruzi ističu da to nije točno.

Ono što građane najviše zanima je cijena. Ona se, kaže predsjednik udruge Nenad Maljković, kreće od 25 do 60 tisuća kuna na 100 kvadrata krovišta, no dobra je vijest da postoji mogućnost da se i Grad Karlovac uključi u sufinanciranje. To će, kaže pročelnica Martina Furdek Hajdin, ovisiti o interesu građana nakon sutrašnje prezentacije.

Kada je riječ o azbestu, dobra je vijest da rezultati mjerenja prisutnosti azbesta u zraku i vodoopskrbnom sustavu na području Karlovca, koje je provedeno prošle godine, nisu zabrinjavajući.

Želite li čuti više o ovoj temi posjetite sutra Veliku gradsku vijećnicu, gdje će s početkom u 18 sati biti održana prezentacija “Moj Karlovac bez azbesta”. Danas u 18 sati prezentacija se održava u Dugoj Resi, također u Gradskoj vijećnici, a 12. travnja na red dolazi Ozalj.