KABA

Mame razočarane, ništa od vraćanja na stari način obračuna cijene vrtića

DUGA RESA – Niti 2.019 potpisa koliko je prikupila građanska inicijativa “Mame Duge Rese za prava i dostojanstva djece” ipak nije bilo dovoljno da dugoreško Gradsko vijeće promjeni odluku o poskupljenju vrtića koja je na snazi od prošloga ljeta. Mame su razočarane negativnim odgovorom koji im je stigao iz gradske uprave, ali i time da su na takav odgovor čekale čak četiri mjeseca.

Podsjetimo, Inicijativa je pokrenuta nakon ljetošnjeg poskupljenja, kada je umjesto platnih razreda koji su ovisili o socijalnom cenzusu uvedena jedinstvena cijena od 750 kuna mjesečno, što je najviše pogodilo građane s najmanjim prihodima kojima je vrtić najviše poskupio.

Pokretačice inicijative, osim negativnog odgovora, najviše, kažu, ljuti nezainteresiranost gradske vlasti i ignoriranje velikog broja građana koji su podržali njihovu peticiju.

– Peticiju smo predale 24. studenog prošle godine, a rok za odgovor, prema Statutu Grada bio je tri mjeseca, dakle do 23. veljače. Peticijom smo prikupile daleko više od 10 posto potrebnih potpisa birača koji obvezuju Grad na odgovor, no mi smo odgovor dobile tek s mjesec dana zakašnjenja, i to tek nakon što smo se obratile medijima. Grad je ovime pokazao da nije prijatelj djece. Razočarane smo ne samo mi koje smo prikupljale potpise, nego i građani s koji su nam dali podršku – rekla nam je Vesna Perušić, jedna od pokretačica Inicijative “MAME”.

Iako je odgovor iz Grada negativan, mame ne odustaju i poručuju da će se nastaviti boriti za svoj cilj.