Vrtić Gaza primat će dvije skupine više, imat će veći parking i ograđeno igralište

KARLOVAC – Nakon rekonstrukcije, vrtić Gaza povećat će svoj kapacitet za dvije grupe, rečeno je sinoć na predstavljanju projekta obnove ovog karlovačkog vrtića. Trenutno na Gazi boravi 144 mališana raspoređenih u pet vrtićkih i jednu jasličku skupinu iako je adekvatan za boravak tek 120-ero djece. Nakon obnove mjesta će biti za 176 mališana, odnosno za šest vrtićkih i dvije jasliličke skupine. Vrijednost rekonstrukcije je 9,8 milijuna kuna, a investicija je to Grada Karlovca koji je u tu svrhu dignuo kredit.

– Ono što se sa samo zgradom događa, bit će uklonjeni svi dijelovi osim nosivih, kompletne instalacije, zamjenjuje se vanjska i unutarnja stolarija, zamjenjuje se krov, radi se nova fasada i mijenja se energent za grijanje. Umjesto dosadašnjeg lož ulja prelazimo na puno ekološki prihvatljiviji plin, odnosno radi se puno na primjeni mjera energetske učinkovitosti čime se očekuje da će se utrošak energije smanjiti za 30 posto, ispričala nam je pročelnica UO za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Martina Furdek Hajdin.

Naime postojeći objekt trenutno je energetskog razreda E, a nakon obnove postići će se energetski B razred. Na najvišu učinkovitost za razliku od vrtića na Švarči neće se ići jer je omjer ulaganja previsok u odnosu na moguću uštedu. Osim same zgrade, promjenjen će biti i okoliš.

– Proširit će kapacitet parkirališta u samoj ulici Imbre Tkalca, ali se radi i novi parkirališni prostor u ogradi crpne stanice, sve zajedno 40-ak novih parkirnih mjesta koji će osim za potrebe vrtića biti otvoren i za stanare. Uredit će se i okoliš vrtića s dječjim igralištem, ali ono će biti ograđeno tako da to dječje igralište neće biti namijenjeno građanima Gaze, nego isključivo djeci u vrtiću, dodala je Furdek Hajdin.

Javna nabava za izvođenje radova je provedena, bila je jedna žalba, ali je riješena, tako da će posao izgradnje obavljati AB Gradnja. Radovi bi trebali početi 14. travanja, a rok je 150 radnih dana, odnosno do početka nove pedagoške godine.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/projekt_vrtic_gaza/*{/rokbox}