Sastanak s delegacijom Unsko – sanskog kantona – naglasak na gospodarskoj suradnji i EU fondovima

KARLOVAC – Buduća suradnja, a posebno ona na gospodarskom području bila je tema sastanka održanog u Uredu župana između delegacije Unsko – sanskog kantona i čelnika Karlovačke županije. Inače suradnja ove dvije regije postoji već dulji niz godina, ocjenjena je dobrom, a današnji sastanak samo je produbljenje tih odnosna s obzirom da je Unsko – sanski kanton prije nešto više od mjesec dana dobio novu vlast.

– Karlovačka županija zajedno s Unsko sanskim kantonom tijekom proteklih godina provodila je niz projekata, no dio ipak nije realiziran do kraja. Naša županija kao dio zemlje članice Europske unije nudi pomoć i dalje, a trenutno se očekuje i natječaj za prekograničnu suradnju, tako da ćemo svakako pokušati dignuti našu suradnju na jedan viši nivo, izajvio je župan Ivan Vučić.

Postoje brojni objekti koji trenutno nisu u funkciji, o kojima nitko ne brine, a takvi objekti ne pridonose ničemu i to treba promijeniti, kazao je župan dodvaši kako ipak ne treba svakome takve objekte staviti na raspolaganje.

– Ako već netko mora upravljati, bolje da nije država, već netko drugi jer u povijesti se pokazalo, da je na žalost država, nemojte me krivo shvatiti, ali je loš gospodar, dodao je župan.

Premijer Unsko – sanskog kantona Izudin Saračević ipak ima nalo drugačiji dojam. Kaže kako u usporebdi s Bosnom i Hercegovinom ova država radi jer prolazeći našom županijom vidio je da se radi na proširenju cesta, da se orezuju drveća, a posebno ga je razveselila tabla na ulasku u grad na kojoj piše kako je Karlovac prijatelj djece.

– Unsko – sanski kanton kao i mnogi drugi bori se s visokom nezaposlenošću, od nešto manje od 300 tisuća stanovnika, gotovo polovica nema posao, a upravo su ljudi najvredniji dio kantona. No loša politika i komliciran sustav nametnut Deytonskim sporazumom ostavili su traga, tako da naš kanton ima dug koliki nam je i proračun. Tepih se udebljao od silnog guranja problema, ali vidimo svjetlo, već smo proveli neke mjere i borit ćemo se ”fajterski”, ispričao je premijer Saračveić.

Tako se već bilježi porast metalne industrije, poljoprivrede i drvne industrije, a nadu polažu u sajam ”Ekobis” koji će biti održan početkom rujna trinaestu godinu za redom, a Karlovačka županija upitana je da bude regija partner.

zupan_usk_01